Dette er mange abonnenter. Bredbånd betyr også store datamengder, enten nå definisjonen går ved en, to, fire, 10 eller helt opp til 21 Mbit/s, som australske Telstra nå hevder å kunne tilby sine kunder på nedlasting.
Stiller krav
En ting er å utvikle radioteknologi for terminaler og kommunikasjon på cellenivå. Men det store antallet brukere, og ikke minst den ekstreme trafikkøkningen slike båndbredder medfører, stiller også ekstreme krav til teknologiutvikling på komponentene lenger inn i nettinfrastrukturen.
Utvikles i Asker
Ericsson har tradisjonelt hatt en sterk markedsposisjon på slik nettinfrastruktur. Og viktige komponenter er utviklet ved avdelingen i Asker, som teller ca. 120 ingeniører.
- Det dreier seg i hovedsak om to komponenter. Den ene er en fiberoptisk hub. Dette produktet er en videreutvikling av en produktfamilie som kommer fra Axxessit AS i Halden, som Ericsson kjøpte opp for noen tid siden, sier utviklingssjef Erik Nanseth. Han kom selv inn i Ericsson den veien.
Radiolinje-teknologi
Den andre biten er radiolinjeteknologi, som har en lengre utviklingshistorie ved Asker-avdelingen. Dette er et viktig element siden en meget stor andel av mobilnettenes basestasjoner er forbundet med resten av telenettet via radiolinjeforbindelser.
I dag benyttes et lite antall enheter på hver 2 Mit/s for å håndtere denne trafikken. Dette holder ikke lenger når antall bredbåndsbrukere i mobilnettet øker.
- Når vi etter hvert kommer over på neste generasjon, LTE, snakker vi gjerne om 100 Mbit/s behov. Vi har nå utviklet en boks plassert inne i basestasjonene som sørger for en drastisk økning av kapasiteten. Dette er et skritt på veien mot LTE, sier Nanseth.
Boksen, eller trafikknoden, som Nanseth heller vil kalle den, kan brukes både til tradisjonell linjesvitsjede trafikk og pakkedata- og Ethernett-trafikk.
- Begge disse produktene har vi konsernansvar for i Ericsson, sier Nanseth. Siden Ericsson har en meget sterk posisjon på dette feltet internasjonalt, har vi faktisk skipet over en million av disse enhetene, sier Nanseth.