I følge rykter i bransjen skal Shell nylig ha oppjustert funnsannsynligheten i Gro-prospektet fra 10 til nærmere 40 prosent.
Forventninger
Det er store forhåpninger knyttet til Shells leteboring på 1500 meters dyp og 350 kilometer fra land. Teknisk Ukeblad erfarer at et funn i Gro-prospektet kan inneholde så mye som 200-500 milliarder kubikkmeter gass.
Norges nest største gassfelt, Ormen Lange, inneholder 375 milliarder standard kubikkmeter gass.
–Dette er en “high risk – high reward”-boring. Det vil si at det er høy risiko, men dersom det blir funn, blir det stort. Dessuten er området jomfruelig og svært interessant geologisk, sier Svein Ildgruben, kommunikasjonssjef i Shell.
Han sier at planen er å bore med dypvannsriggen "Leiv Eiriksson" mot slutten av året, eventuelt tidlig neste år.
Les også: Uaktuelt å kutte ut olje og gass
Spent oljedirektør
Bente Nyland, direktør i Oljedirektoratet, håper på et gigantfunn i Norskehavet.
– Shells boring er veldig spennende. Prospektet ligger i et interessant geografisk område, sier Nyland til Teknisk Ukeblad.
Oljedirektøren forteller at Shell benytter et nytt letekonsept som representerer store muligheter, men hun vil ikke gå nærmere inn på hva letekonseptet innebærer.
Det vil ikke Shell heller.
– Det er riktig at vi benytter et nytt konsept, men jeg vil ikke utdype dette, sier Ildgruben.
Les også: Vil bore i Polhavet
Nye analysemetoder
Shell skal ha store forhåpninger til sine letemodeller som er nyutviklet for geologien vest i Norskehavet.
Teknisk Ukeblad får opplyst fra sentrale kilder at dersom Shell lykkes med letingen, vil store deler av dypvannsdelen i Norskehavet måtte gjennomgås på nytt. Dette området er like stort som den nordamerikanske delen av Mexicogulfen, men det er kun boret rundt 15 letebrønner her tidligere.
Shell mener området har en svært interessant geologi, og selskapet skal ha avdekket et fascinerende hydrokarbonsystem. Men et eventuelt funn på 1500 meters dyp og 350 kilometer fra land vil by på store teknologiske utfordringer.
Les også: Kombinerer vind og gass
Dalsnuten
Riggen ”Leiv Eiriksson” skal også bore på et nærliggende dypvannsprospekt, kalt Dalsnuten, høsten 2009.
Dalsnuten har potensial i seg til å være et nytt Ormen Lange. Men dersom det blir gjort funn på Gro-prospektet, vil denne boringen bli utsatt.
Les også: Sverige vil ha norsk gass