OLJE OG GASS

Shell tror ikke på togradersmålet

Internt dokument regner med fire grader varmere klode.

Søndag demonstrerte folk i kajakker og kanoer ved Seattle mot Shells planer om å bore etter olje i Arktis.
Søndag demonstrerte folk i kajakker og kanoer ved Seattle mot Shells planer om å bore etter olje i Arktis. Bilde: Marcus Donner / Greenpeace
Øyvind LieØyvind LieJournalist
18. mai 2015 - 10:41

Et internt dokument fra Shell avslører at oljeselskapet tar utgangspunkt i at temperaturen på kloden vil stige med 4°C.

Det er dobbelt så høyt som målet det internasjonale samfunnet har satt om å begrense temperaturøkningen til 2°C.

Det er den britiske avisen The Guardian som omtaler dokumentet, som Shell skulle bruke for å stake ut kursen for planleggingen av fremtidige investeringer.

Les også: Nancy (47) mistet jobben på grunn av oljeprisen. Nå er hun Uber-sjåfør

Ser ikke handling

Dokumentet refererer til scenarioer fra Det internasjonale energibyrået (IEA) som peker på en temperaturøkning på 4°C på kort sikt, og 6°C på lengre sikt.

Ifølge FNs klimapanel (IPCC) vil en økning med 4°C i 2100 blant annet føre til at havet stiger med mellom 52 og 98 cm, og dermed føre til oversvømmelser i kystområdene.

I Shells dokument heter det: «Begge våre (hav- og fjell-) scenarioer og IEAs scenario for ny politikk (og vårt basisscenario for energiforbruk) begrenser ikke utslippene til å være i samsvar med målet om 450 ppm (CO2 i atmosfæren) og 2°C».

I tillegg slås det fast i dokumentet at selskapet «ikke ser at regjeringene tar steg nå som er i samsvar med togradersmålet».

Les også: På verdens største oljemesse er det én setning som går igjen

–  Katastrofale klimaendringer

Louise Rouse, som jobber som konsulent for miljøorganisasjonen Greenpeace, sier mener dokumentet underminerer Shells påstand om at olje- og gassutvinning fører til økt levestandard i utviklingsland.

– Det er i beste fall manglende samsvar mellom oljeselskapenes påstand om å være på lag med utviklingslandene samtidig som de aktivt forfølger strategier som vil føre til katastrofale klimaendringer som allerede rammer de fattige landene i sør, sier hun til avisen.

Shell har ikke ønsket å kommentere dokumentet overfor The Guardian.

Selskapets CO2-utslipp økte i 2014, og ventes å øke ytterligere som resultat av det planlagte oppkjøpet av selskapet BG.

Les også: Her spør James om olje- og gasskommisjonen vil drikke «fracking-vann»

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.