INDUSTRI

Siemens kjøper Dresser-Rand

Den norske divisjonen på Kongsberg skal vokse, ifølge Siemens Norge.

Med kjøpet av Dresser-Rand styrker Siemens seg innen et av sine kjerneområder, olje og gass.
Med kjøpet av Dresser-Rand styrker Siemens seg innen et av sine kjerneområder, olje og gass. Bilde: Arild Brun Kjeldaas
Øyvind LieØyvind LieJournalist
23. sep. 2014 - 14:19

I går ble det kjent at Siemens kjøper selskapet Dresser-Rand, som blant annet leverer gasskompressorer og gassturbiner. Prisen var 48 milliarder kroner.

Over 250 ansatte jobber i Dresser-Rand Norway, som har hovedkontor på Kongsberg. På verdensbasis har selskapet om lag 8000 ansatte.

– Siemens og Dresser-Rand har allerede i mange år jobbet veldig godt i mange prosjekter og kjenner hverandre godt både i Norge og ellers i verden. Selskapet har meget dyktige medarbeidere og produserer løsninger som er etterspurte. Dresser-Rand er en god match og er komplementære til Siemens med sine produkter og løsninger, sier divisjonsdirektør Richard Jaros i Siemens Olje & Gass til Teknisk Ukeblad.

Siemens har 2000 ansatte i Norge og 350.000 i verden.

Navnet består

Jaros sier kjøpet er en del av Siemens’ strategi om å vokse innenfor sine kjerneområder. Ett av dem er olje- og gass.

Selskapet har derimot solgt seg ut av områder som de ikke definerer som sin kjernevirksomhet, som blant annet helse-it og hvitevarer.

– Hvilke planer har dere for Dresser-Rand Norway, som har hovedkontor på Kongsberg?

– Dresser-Rand på Kongsberg vil måtte være med på veksten framover. Både Dresser-Rand og den delen av Siemens som har ansvar for olje og gass, har planlagt for vekst. Dresser-Rand-navnet vil bestå, og bli et Siemens-selskap. Fra andre bransjer har vi gode erfaringer med at oppkjøpte selskaper beholder sitt navn. Så får vi se på hvordan vi kan utnytte hverandres produkter bedre framover for å sikre ytterligere vekst, sier Jaros.

Les også: Sarepta velger direktedrevne Siemens-turbiner til det som blir Norges største vindpark

Lite overlapp

– Er det mye overlapping, slik at Siemens må redusere sin virksomhet på området?

– I Norge er det nesten ikke overlapp. Her har vi veldig begrenset med kompetanse og erfaring med prosjektgjennomføring av typen turbin- og kompressorleveranser som Dresser-Rand står for.

– Og ellers i verden?

– Primært er dette et komplementært oppkjøp, siden Dresser har produkter som Siemens ikke har.

– Jeg har hatt inntrykk av Siemens som et «grønt» selskap som skulle satse på bærekraftighet og fornybar energi. Hvordan passer satsingen på olje og gass inn i det bildet?

– Så lenge du og jeg kjører bil til og fra jobben, vil det være behov for olje og gass. Det Siemens gjør er å sørge for at dette gjøres på en så miljømessig god måte som mulig, ved å tilby produkter og løsninger som bruker mindre energi og slipper ut mindre CO2 og NOX. Det ville vært for lettvint å si at siden vi er grønne vil vi ikke ta borti olje og gass. Vi vil heller være med å bidra til at olje og gass blir mer miljøvennlig, sier Jaros.

Dresser-Rand er også fornøyd med transaksjonen.

– Vi ser positivt på kjøpet, både for Dresser-Rand, Siemens og kundene våre, sier administrerende direktør for Dresser-Rand i Norge, Øyvind Frydenberg, til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Siemens neste havvindmølle er på 10 MW

Dette er den nye konsernsjefen i Siemens Norge

Siemens skal levere sentralnett-utstyr for opp mot en halv milliard  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.