Ingeniørene i NITO mener Røkkes salg og statens solide eierskap i Aker Kværner demmer opp for mange rykter og sikrer ro rundt bedriften.
- Det har versert mange rykter om at bedriften kan bli solgt til utenlandske eiere. Det kunne fort ha endt med at kompetansen forsvant fra bedriften og at teknologien hadde forsvunnet ut av landet, sier Hilde Karlsen.
Hun er ansatt i Aker Kværner og er med i NITOs forhandlingsutvalg for privatsektor.
Skeptisk til statlig engasjment
Ingen krise
Det som forundrer NITO og de ansatte, er hvorfor staten går inn i en bedrift som ikke befinner seg i en krise og må reddes fra undergang og nedleggelse.
- Hvorfor i all verden skal staten gå inn på eiersiden i Aker Kværner?, spør Hilde Karlsen, uten selv å ha noe godt svar.
Russer-frykt
Rundt kantinebordene i Aker Kværner har det vært diskutert livlig om russiske eller amerikanske investorer skulle snappe hele Røkkes eierpost på drøyt 40 prosent i Aker Kværner.
Frykten for en russisk teknologitapping kan ha vært en underliggende årsak til at eierposten til Røkke sikres på norske hender for 10 år framover.
Finte
På NITOs nettsider kalles dagens transaksjon for "Røkkes statfsfinte".
Hilde Karlsen utdyper overfor TU.no: - Det er overraskende at Røkke har klart å få staten til å gå så tungt inn på eiersiden. Men for alle ansatte og for norsk teknologi er det positivt.
Infrastruktur
Hun undrer seg over hvilke argumenter Røkke kan ha brukt. Staten har med dette endret politisk kurs i forhold til eierskap.
- Aker Kværner er ikke i krise. Hvorfor gikk ikke staten inn og reddet Union eller andre nedleggingstruede bedrifter? Staten bør være med der viktig infrastruktur skal sikres, slik som vann, vei, strøm og kommunikasjon via Statkraft, Telenor, Vegvesen og NSB, sier Karlsen.