Den årlige sikkerhetsrapporten "Security Intelligence Report" fra Microsoft ble lagt frem på Nasjonal Sikkerhetsdag i Oslo tirsdag formiddag.
Flytter
Trenden er at ondsinnet programvare spiller stadig mer på frykt og flyttes over fra nettsider og e-post til å bli en del av tilsynelatende standard programvare.
Spionprogramvare som stjeler informasjon og trojanere som ødelegger maskinen øker markant.
Falsk
Trojaneren Renos er et eksempel på en falsk sikkerhetsprogramvare.
I andre halvår av 2008 ble trojaneren funnet på hele 4,4 millioner datamaskiner på verdensbasis.
Dette er en økning på hele 66,6 prosent siden første halvår.
Den største trusselen
I Norge er Renos definert som en av de største sikkerhetstruslene og ble funnet på hele 30.630 datamaskiner siste halvår i fjor.
I samme periode ble det registrert at 102.053 norske datamaskiner var infisert av trojanere, mens 58.108 var infisert av trojanske nedlastningsprogrammer - såkalte Droppers.
– I likhet med første halvår av 2008 er trojanerne Zlob og Renos fremdeles de største sikkerhetstruslene både i Norge og resten av verden. Blant de ti største truslene er fem ondsinnet programvare, mens de resterende fem er såkalt ”uønsket programvare”, sier sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.
Tryggere
Rapporten viser også at trenden med at angrep beveger seg mot applikasjoner og programvare og bort fra operativsystemene, fortsetter inn i andre halvår 2008.
Dette er først og fremst fordi operativsystemene har blitt sikrere, i følge Microsoft.
Frykt
Folks engstelse for å at maskinen skal bli utsatt for virus kan være en effektiv metode for å trenge gjennom med ondsinnet progamvare.
– Her dukker det opp en advarsel i nettleseren om at maskinen er utsatt for risiko og at du må klikke OK for å beskytte PC-en. Disse programmene ligner veldig på Microsoft-produkter, advarer Seierstad.
Nedgang
På verdensbasis er 8,6 promille av datamaskiner infisert med ondsinnet programvare.
Tallene baserer seg på det antall PC-er som har blir sjekket med hjelp av Microsofts ”Malicious Software Removal Tool”, som følger med operativsystemene fra Microsoft.
– I Norge var 6,8 promille av maskinene infiserte i andre halvår 2008. Dette er en nedgang fra 8,3 av 1000 datamaskiner i første halvår, sier Seierstad.