Tidligere var IT-sjefen en person som jobbet med kun data og nettverk. Med IP ble han telesjef.
Ettersom overvåkningskameraer nå får IP blir han også overvåknings- og kringkastningssjef.
I Sony Norge er de ikke deppa over dette – de har derimot større tro på forkortelsen DEPA – som står for Distributed & Enhanced Processing Architecture. På godt norsk er dette Distribuert Intelligent Videoanalyse.
Bedre sanntidsanalyse
- Dette er en plattform som ble lansert i fjor høst, og som gjør det enklere å integrere kameraer og opptakere med intelligent analyse i sanntid og gi bedre overvåking med mindre bruk av ressurser.
Tidligere har det vært vanlig å bruk koax-kabler når man skulle distribuere signaler fra et overvåkningskamera til en sentral eller opptaker. Snart vil alt dette gå via vanlige nettverkskabler. IP blir bæreren for videoovervåkningen, sier produkt- og salgsansvarlig Thomas S. Pichler i Sony Norge.
Ettersom det meste av videoovervåkning innen tre år vil gå via IP vil også IT-sjefen i norske bedrifter få nye og utvidete arbeidsoppgaver, hevder Pichler. Ettersom det er IT-sjefen som har kontroll på nettverket i bedriften eller organisasjonen er det naturlig at det er han som også har det tekniske ansvaret for videoovervåkningsutstyret.
Detekterer det meste
Distribuert Intelligent Videoanalyse hevdes å være billigere i drift og lettere å administrere enn dagens løsninger. Årsaken er at overvåkningskameraene selv gjør deteksjonen før dataene blir komprimert og lagret i systemet. I følge Pichler sparer dette båndbredde, og dermed også behov for lagringskapasitet.
Den store forskjellen med den nye løsningen er at det er mulig å aktivere overvåkningskameraene slik at de kan detektere bevegelse. Ikke bare en type bevegelse, men mange forkjellige type bevegelser. Dette skal gjøre overvåkingen mer intelligent og sikker.
- Dette er viktig på grunn av den menneskelige faktor og svakhet. Det er nå en gang slik vi mennesker er. Etter 12 minutter med kontibuerlig videomontorering vil en operaøor ofte miste opp til 45 prosent av det som skjer på skjermene. Etter 22 minutter med å følge på overvåkningsskjermene vil opp til 95 prosent være ”overlooked”, hevder Thomas S. Pichler som har hentet sitt eksempel fra bladet Buyer Beware.
Spår analog død
Mens resten av IT-bransjen opplever synkende priser på det meste av utstyr, har prisutviklingen innen for videoovervåkningsutstyr og kameraer de siste par årene vært ganske stabil. Dette er spesielt.
De nye kameraene som støtter Distribuert Intelligent Videoanalyse-teknikken er noe dyrere enn tradisjonelle IP kameraer, nettopp fordi de har mer intelligens. Thomas S. Pichler regner med at markedet for analoge kameraer vil dø sakte innen 2010.
Sonys konkurrenter som Panasonic, Axis og Bosch er ikke uengig med Pichler i hva som er i ferd med å skje når det gjelder innføring av IP i overvåkningsutstyr og kameraer, men mange av de Teknisk Ukeblad har snakket med i forbindelse med denne reportasjen tror at de analoge kameraene vil forsvinne nærmere fem år fra i dag av.