IT

SIM-kortets dager er snart talte

Snart er alt bygget rett inn i telefonene.

Dette kortet kan snart tilhører fortidens mobiltelefoner.
Dette kortet kan snart tilhører fortidens mobiltelefoner. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
23. juli 2015 - 06:00

SIM-kortet kan snart bli en relikvie fra telekomfortiden. Fremtidens telefoner vil kunne ha kortet bygget rett inn i telefonen.

Altså er det ingen SIM-kort å fikle med når du skifter telefon eller operatør.

I forrige uke skrev Financial Times at GSM Association er i samtaler med resten av telekomindustrien for å bli enige om en ny SIM-kortstandard.

GSM Association (GSMA), den globale mobiloperatørorganisasjonen, skal være i ferd med å vedta denne standarden i disse dager. Foreløpig har den ikke har fått noe offisielt navn, men kalles gjerne eSIM eller «remote provisioning».

Les også: Nå kan Google Maps vise deg hvor du har vært

Gir valgfrihet

SIM-kort (Subscriber Identity Module) inneholder et unikt identifikasjonsnummer kalt IMSI (International Mobile Subscriber Identity). Dette er knyttet til ditt abonnement, og forteller mobiloperatøren hvilken abonnent som bruker telefonen.

Dagens SIM-kort er i praksis uløselig knyttet til mobiloperatøren som har utstedet det. Dermed må du ha et nytt SIM-kort når du skal bytte operatør.

Et eSIM vil være bygget inn i selve telefonen, og ikke mulig å fjerne. Dermed vil det snu operatørbytte på hodet. Når du bytter operatør må i stedet operatøren måtte legge inn telefonens IMSI-nummer i sin database.

Det kan virke som en liten detalj, men det har potensiale til å føre til store endringer. Man kan for eksempel se for seg at bytte av mobiloperatør kan gjøres på kort tid via operatørenes nettsider, ved at du taster inn IMSI-nummeret ditt.

Eller det kan tenkes at du kan bytte operatør rett fra telefonen din. Du slipper å vente på nytt SIM-kort.

Det kan også tenkes at det vil være mulig å knytte en telefon til flere mobiloperatører samtidig, og skifte mellom abonnement eller ha flere aktive på samme telefon.

Les også: Han reiser med 12 sim-kort i lomma

Detaljene er ikke kjent

Det kan også få implikasjoner for mobiltyver. Det vil antakelig ikke lenger være mulig å omsette en stjålet telefon, ettersom det ikke går å bytte SIM-kort.

Det kan kanskje virke som en generelt dårlig deal for operatørbransjen, siden det gir kundene større valgfrihet. Det er imidlertid ikke vanskelig å se for seg en mulighet for å bruke dette til å låse kunder under bindingstid.

Nå skal det sies at detaljene i skrivende stund er høyst uklare, så nøyaktig hvordan løsningen vil fungere i praksis er ikke kjent.

Gareth Davies, Pressetalsmann i GSMA, sier til Teknisk Ukeblad at det for tiden ikke er noen tekniske spesifikasjoner tilgjengelig.

Les også: 9 tips: Slik gjør du PC-en stillere

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

De fleste er enige

Ifølge Anne Bouverot, generalsekretær i GSMA, er majoriteten av mobiloperatørene blitt enige med mobilprodusentene om den nye eSIM-standarden. Det gjenstår å bli enige om den tekniske arkitekturen.

Det vil antakelig gå enda en stund før produkter med eSIM lanseres, trolig får vi ikke se dette tatt i bruk før tidligst neste år. Det er tross alt en del som skal på plass også hos operatørene før løsningen kan rulles ut.

GSMA skal være nær en avtale med Samsung og andre, men jobber fremdeles med å sikre Apples støtte til eSIM-initiativet. Bouverot sier at en formell avtale ikke foreligger, men at GSMA er optimistiske.

Det er ifølge Financial Times ventet at store operatører som AT&T, Deutsche Telecom, Telefónica og Vodafone skal støtte planene.

Initiativet ble først annonsert i mars. Den gang var det er ventet at bransjen skal være enige om felles spesifiksjoner i løpet av tredje kvartal i år, og at disse skal gjøres tilgjengelig innen 2016.

Apple har for øvrig allerede utviklet sitt eget SIM-kort, kalt Apple SIM. Dette gjør det mulig å bytte dataoperatør rett fra iPad. Denne løsningen er imidlertid bare støttet av fem operatører, og er basert på et fysisk SIM-kort.

Les også: Snart skal det bli mulig å streame video om bord på flyet

24 år med SIM-kort

SIM-kortet har sine røtter i GSM-standarden som ble utformet på slutten av 80-tallet. Det første SIM-kortet ble laget av tyske Giesecke & Devrient, som solgte 300 stykker til den finske operatøren Radiolinja.

Disse kortene var i kredittkortstørrelse. De første mini-SIM-kortene ble introdusert i 1996. Deretter kom mikro-SIM i 2003, men disse ble ikke tatt allment i bruk før i 2010, og den første telefonen med dette kortet var iPhone 4.

Dagens nano-SIM ble introdusert i 2012, og ble først tatt i bruk i iPhone 5.

Tanken om å bygge SIM-kort inn i telefonene er dog ikke ny. GSMA begynte å jobbe med dette allerede i 2010, og det finnes allerede fysiske SIM-kort som loddes fast i GSM-utstyr.

Disse er ment for maskin-til-maskin-applikasjoner, som for eksempel strømmålere som støtter fjernavlesing.

Les også: Etterretningstjenester skal ha hacket SIM-kortprodusent

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.