Singapore har i snart et år signalisert ønsket om å bestille F-35, og nå har amerikanske myndigheter offisielt gitt sin godkjenning.
Singapore blir dermed den tolvte brukernasjonen av disse kampflyene, sammen med blant andre Norge.
Erstatter F-16
Det amerikanske utenriksdepartementet har godkjent et mulig salg av opp til 12 F-35B og tilhørende utstyr til en estimert kostnad på 2,75 milliarder dollar (24,5 milliarder kroner), ifølge ei melding fra Defense Security Cooperation Agency (DSCA) som er en del av forsvarsdepartementet.
Såkalte «Foreign Military Sale» (FMS) krever denne typen eksportkontroll, og nå er det altså gitt grønt lys til at Lockheed Martin kan selge flyene når bestillinga kommer.
Singapore har hatt observatørstatus i F-35-programmet helt siden 2004 og har tette militære bånd til USA.
Flyene skal erstatte enkelte F-16 Block 52+ som Singapore har 60 av i tillegg til 40 F-15SG (en variant av F-15E Strike Eagle). Landet er også i ferd med å oppgradere noen av F-16-flyene til Viper-versjonen/Block 70/72 som blant annet har aesa-radar.
Nye F-35B-brukere
F-35B er den såkalte STOVL-varianten («short takeoff/vertical landing») av kampflyet. Som navnet indikerer, må et F-35B med våpen og fulle drivstofftanker i utgangspunktet ta av konvensjonelt, men det kan lande vertikalt.
Singapore blir den femte nasjonen som tar i bruk denne versjonen av F-35, sammen med USA (US Marine Corps), Storbritannia, Italia og Japan.
Japan skal bygge spretthopp på to skip og gjør klart for nybestilte F-35B
At også Japan blir F-35B-bruker ble klart i august i fjor, da nasjonen bestilte 42 slike fly som supplement til 105 F-35A.
De to relativt nye helikopterbærende jagerne «Izumu» og «Kaga», de største fartøyene i Japans såkalte selvforsvarsstyrker, blir nå klassifisert som multirollejagere og skal modifiseres for å kunne ha med seg F-35B.
Det er ikke kjent om Singapore skal ha lignende F-35-bærende skip. For en nasjon med så lite landareal, kan det være operativt gunstig med STOVL-versjonen av F-35 for å redusere sårbarheten.
Også Sør-Korea vedtok for et par måneder siden å supplere sine 40 bestilte F-35A med ytterligere 20 F-35. Det er kjent at de vurderer B-versjonen, men det er ikke offentliggjort noen slik beslutning ennå.
B-versjonen er den desidert dyreste i F-35-familien. Mens enhetsprisen for F-35A fra produksjonsserie 12 koster 82,4 millioner dollar, koster F-35B 108 millioner dollar ifølge avtalen mellom Lockheed Martin og det flernasjonale programkontoret (JPO) som ble inngått i slutten av oktober.
Velkomstkomiteen tabbet seg ut: Nederlands første F-35 ble skumlagt rett etter ankomst