ARBEIDSLIV

Sintefs reneste rom

Sintef MiNaLab i Forskningsparken, Oslo. Jon Due Hansen, Trond A. Hansen otg Nicolas Lieater sitter ved laboratoriets elektronmikroskop.
Sintef MiNaLab i Forskningsparken, Oslo. Jon Due Hansen, Trond A. Hansen otg Nicolas Lieater sitter ved laboratoriets elektronmikroskop. Bilde: Ragna Kronstad
Ragna Kronstad
20. okt. 2005 - 10:00

Før du i det hele tatt får lov til å gå inn i omskiftningsrommet, må du ta på deg et par tresko. De skal du ha på et par skritt inn, før du setter deg på første bom.

Der tar du av deg treskoene og uten å være nær gulvet må du snurre baken din 180 grader mot neste bås i rommet. Der får du et par ny sko.

Etter å ha tatt på disse, ifører du deg en slags drakt som føles lik silke. Så tar du på deg en hals med hette, hårbind, munnbind og hansker. Har du skjegg, er skjeggbind påbudt.

Hele prosessen er obligatorisk for alle besøkende til Sintefs MiNaLab i Forskningsparken i Oslo. Grunnen er at rommet skal være helt støvfritt. Støv er større enn mønstrene på silisiumskivene, så et eneste lite støvkorn kan være fatalt.

Lyst og fint

Men det er ikke et tungt og lukket laboratorium. Selv om labmedarbeiderne hver dag kan føle på kroppen hvordan det er å gå rundt i burka, har de fine og lyse lokaler med utsikt til grøntområder.

Rett nedenfor laboratoriet ser man trikken passere og studenter som haster til Universitetet.

– Lyset er bra for arbeidsmiljøet, sier Bernstein. Men det spørs hvor mye labmedarbeiderne kan nyte utsikten. Det er mye å gjøre om dagen.

– Det har tatt tid å få etablert laboratoriet, sier Bernstein. Vi har brukt det gamle laboratoriet som har vært i drift siden 1960 parallelt som vi har bygget opp dette, forklarer han. De siste fire-fem årene har laboratoriet vokst med 10 årsverk, fra 25 til 35 forskere og laboratorieansatte. Inne i laboratoriet er de fleste elektro-, bio- og kjemiingeniører.

– Vi har nettopp også ansatt en fra den nye mikrosystemlinjen ved Høgskolen i Vestfold sier Bernstein. Forskerne ved Sintef er for det meste hentet fra fysikkfaget, både fra NTNU og Universitetet i Oslo, samt fra utlandet.

Renrommet er som en fabrikk. I dag produseres silisiumskiver for Memscap, Presens og AME. Samtidig blir det forsket på og utviklet sensorer for biler, fly, for overvåking av oljebrønner og plattformer samt gassensorer for inneklima.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.