KRAFT

Siste sjanse for Kårstø

Ole K. Helgesen
24. okt. 2008 - 07:01

Nå har OED bedt Gassco vurdere muligheten for fremtidig CO 2-håndtering fra gassprosesseringsanlegget på Kårstø.

Anlegget på Kårstø har vært i drift siden 1985, og har utslipp på over en million tonn CO 2 årlig.

Proff holdning

– Bakgrunnen for at vi har bedt Gassco gjøre en utredning rundt dette, er at man skal kunne tenke gjennom hvilke alternativer som finnes for å få på plass CO 2-rensing. Men vi må ha respekt for de sikkerhetsmessige og driftsmessige utfordringene som er knyttet til dette. Det er verken klokt eller riktig å forandre kurs uten en profesjonell holdning til store industriprosjektene, sier Stubholt.

Står eller går

Miljøvernminister Erik Solheim sa nylig at det kanskje ikke var nødvendig å rense gasskraftverket ettersom det ikke går. Men Stubholt tør ikke å stole på at gasskraftverket på Kårstø blir stående.

– Jeg er ikke klar til å si at gasskraftverket på Kårstø ikke kommer til å gå. Dermed kan vi heller ikke bestemme oss for å legge bort CO 2-renseprosjektet, sier Stubholt.



Positiv direktør

Administrerende direktør i Naturkraft, Dag Lygre, er ikke avvisende til muligheten for å koble gasskraftverket opp mot gassterminalen på Kårstø.

– Det er fullt mulig teknisk, og det gjøres vurderinger rundt dette nå. Men det er opp til Gassco og eierne av Naturkraft om de ønsker å bruke gasskraftverket til dette. Hvis Gassco velger å fullintegrere oss, vil Kårstø-kraftverket til de grader være liv laga, sier Lygre. Han forteller at drivkraften bak myndighetenes initiativ er muligheten for store CO 2-reduksjoner. Det er mulig å oppnå en CO 2-reduksjon på en million tonn ved prosesseringsanlegget og en million tonn fra gasskraftverket.

Viktig for Europa

Brian Bjordal, administrerende direktør i Gassco, sier det blir vanskelig å slå sammen gasskraftverket og prosesseringsanlegget fordi gassforsyningene fra anlegget er viktige for Europa. Dermed kan det ikke bare stenges ned.

– Da beslutningen om å bygge gasskraftverket ble tatt, vurderte vi muligheten for en integrasjon mellom gasskraftverket og prosessanlegget på Kårstø. Dette ble ikke videreført. En viktig årsak til dette var kravet til regularitet i gassleveransene fra prosessanlegget.

Han forteller at Gassco har satt i gang en studie for å vurdere mulighetene for fangst av CO 2 fra prosessanlegget i et litt mer langsiktig perspektiv.



– Må bygges om

Bellona-leder Frederic Hauge roser Olje- og energidepartementet for initiativet. Han mener prosesseringsanlegget på Kårstø er så gammelt at det må oppgraderes uansett.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

– Det er ingen tvil om at anlegget må ned for omfattende modernisering. Dessuten vil nye gassfelt med høyt CO 2-innhold føre til at det må bygges infrastruktur for CO 2 uavhengig av om det kommer rensing på gasskraftverket, sier Hauge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.