– Jeg ble irritert og sjokkert da jeg oppdaget at fjernvarmeselskapene planlegger å bruke 20-25 prosent fossil energi i lang tid framover, sier Guro Fjellanger (V) i Oslo bystyre.
Ikke så grønn
Den tidligere miljøvernministeren ledet en arbeidsgruppe i miljø- og samferdselskomiteen i Oslo kommune da hun oppdaget at fjernvarme slett ikke var så grønn.
– Regjeringen bør ha klart for seg at fjernvarme – som skal være en del av løsningen – bruker fossil energi. Når de spytter inn milliarder, bør de sørge for at det også blir stilt miljøkrav, sier Fjellanger.
Må være fornybart
På fem år har bransjen bygget ut fjernvarme for cirka seks milliarder kroner, og fått nesten en milliard i støtte fra Enova. Fjellanger sår tvil ved om satsingen er så miljøvennlig som mange tror.
Under 60 prosent av fjernvarmen i Oslo kommer i dag fra fornybare kilder. Dette vil Oslo kommune ha en slutt på.
I en omfattende energihandlingsplan går kommunen inn for en plan for utfasing av alt fossilt brensel i fjernvarmenettet innen 2020.
– Vi stiller krav om at all fossil oppvarming i hele byen skal fases ut innen 2020. Oslo har et strengt klimamål om å halvere klimagassutslippene innen 2030, sier Fjellanger.
Hun mener at det burde vært åpenbart at fjernvarme som skal være en del av løsningen må være fornybart.
Må ha olje
– Det finnes i verden i dag ingen 100 prosent grønn fjernvarme. Fjernvarme må ha olje på de kaldeste dagene, sier konsernsjef i Hafslund, Christian Berg.
Kraftselskapet mener at å bygge opp et produksjonsapparat der all fjernvarme er fornybar også vinterstid er hverken praktisk eller økonomisk mulig å gjøre med det første.
– Men det er utrolig gøy at politikerne har et ambisiøst mål, sier Berg.
Oppfordrer til ærlighet
– Det er forskjell på det som er vanskelig og det som er umulig, mener Fjellanger.
Hun oppfordrer fjernvarmeleverandørene til å være ærlige på hvordan de varmer opp vannet. Fjellanger utfordrer dem til å bli bedre på miljø.
– Fossil energi er på vei ut, og da bør det ikke være fjernvarmeselskapene som bremser denne utviklingen hvis de skal kalle seg miljøvennlige.
Best å bruke mindre
Oslo har i dag en tilknytningsplikt til fjernvarme for nye bygg på over 1000 kvadratmeter.
Nå innføres et unntak for tilknytningsplikten hvis utbygger kan dokumentere at bygningen kan oppvarmes bedre uten fjernvarme.
– Vi ønsker ikke at fjernvarme skal få et monopol, sier Guro Fjellanger, som mener at markedet er stort nok for ulike løsninger.
– Det aller beste miljøgrepet i forhold til energi er å bruke mindre av det.