I hovedstedene i våre skandinaviske naboland har de mye strengere rutiner for kontroll av drikkevannet, og mye bedre rensing.
Sjefene for vannverkene i den danske og svenske hovedstaden fastslår at parasittsmitten i Oslo aldri kunne skjedd hos dem.
– For dårlig i en storby
– Vi har en meget grundig renseprosess som ville gjort slik parasittsmitte umulig, sier drikkevannsansvarlig i Stockholm stad, Anders Wahlund, til VG.
Det ristes på hodet over de norske rutinene.
– Det høres ut som om de gjennomfører veldig få kontroller for en storby, særlig med tanke på at de ikke har filtrering, sier Søren Lind, seksjonsleder for vannkvalitet i København Energi.
Tester 50 ganger daglig
I Oslo er vannet gjennom tre enkle prosesser før det går rett ut til forbrukerne: Først utsettes det for lav-klorering; så føres det gjennom mikrosiler som fjerner partikler, men ikke parasitter; så en ny runde lav-kloring.
I både Danmark og Sverige tester de også vannkvaliteten langt hyppigere enn i Oslo. Mens Oslo-vannet testes for bakterier en gang i måneden, og for parasitter hver tredje måned, testes vannet i København femti ganger om dagen for bakterier, og daglig for parasitter.
– Vi tester oftere enn drikkevannsforskriften krever, og forholder oss til det, sier direktør i Oslo vann- og avløpsetat Finn Johansen til VG.