SJØMAT

Sjømateksporten falt i starten av året 

I januar, februar og mars eksporterte Norge sjømat for 40,2 milliarder kroner. Det er 1,2 milliarder kroner, eller 3 prosent, mindre enn samme periode i fjor.

Fallet i sjømateksporten var størst i mars da den falt med 14 prosent fra i fjor.
Fallet i sjømateksporten var størst i mars da den falt med 14 prosent fra i fjor. Foto: Gorm Kallestad/NTB
4. apr. 2024 - 07:25

– Takket være en svak norsk krone og høye priser var det vekst i eksportverdien i januar og februar. I mars avtok imidlertid valutaeffekten, samtidig som det har vært volumfall for en rekke arter i årets første tre måneder, sier direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer, i en pressemelding.

Fra januar til mars eksporterte Norge sjømat til totalt 137 land. Det er sju flere enn i samme periode i fjor.

Polen, Danmark og USA var de største markedene for norsk sjømateksport i første kvartal.

Kongsberg Gruppen har signert en avtale om å levere NSM-raketter til det amerikanske forsvaret. Kontrakten kan komme opp i cirka 12 milliarder kroner. Her ved konsernsjef i Kongsberg Gruppen Geir Håøy.
Les også

Kongsberg-selskap har inngått sin største rakettkontrakt noen gang

Størst fall i mars

Det var særlig i mars at eksporten falt, og gjennom måneden solgte Norge sjømat til utlandet for 13,6 milliarder kroner. Det er en nedgang på 2,2 milliarder kroner, eller 14 prosent, fra mars i fjor.

I mars 2023 økte lakseprisen kraftig, men i år har man ikke sett den samme utviklingen. Påsken var også tidligere i år, noe som betyr færre arbeidsdagen i mars i år enn i fjor.

– Begge disse faktorene påvirket eksportverdien, sier Chramer.

Lav prisvekst påvirker

I årets tre første måneder ble det landet betydelig lavere volum av torsk, sild, makrell og kongekrabbe enn i samme periode i fjor.

Sjømatråd-direktøren sier at reduserte kvoter er et viktig tiltak for å sikre at fiskeriressursene forblir bærekraftige, men at de samtidig gir Norge mindre sjømat å eksportere.

Den svake norske kronen kombinert med høy prisvekst på mat, har de siste årene hjulpet Norges sjømateksport. I år har prisveksten imidlertid avtatt, og det kan også ha bidratt til å dempe prisutviklingen på norsk sjømat.

Næringsminister Cecilie Myrseth og klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (t.v,) signerte torsdag avtalen på vegne av regjeringen.
Les også

Ny avtale for å få ned klimautslipp

EU kjøper mest sjømat

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) mener norsk sjømat fortsatt er ettertraktet i utlandet selv om eksporten falt i starten av året. <i>Foto:  Tore Stensvold</i>
Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) mener norsk sjømat fortsatt er ettertraktet i utlandet selv om eksporten falt i starten av året. Foto:  Tore Stensvold

Som vanlig var det EU-markedet som kjøpte mest norsk sjømat i første kvartal. Totalt ble det eksportert norsk sjømat for 23 milliarder kroner til EU i første kvartal. Det er en vekst på 1 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Kvalitetsmerket skrei, snøkrabbe og ørret var blant artene som løftet eksporten i starten av året, da volumet for disse ga var betydelig større en tidligere.

– Det har blant annet ført til at verdien av snøkrabbeeksporten i første kvartal var høyere enn eksporten av kongekrabbe, noe som kun har skjedd en gang tidligere, sier Chramer.

– Norsk sjømat er ettertraktet

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) påpeker samtidig at Norge har hatt tre sammenhengende år med eksportrekorder på sjømat, og mener den norsken fisken fremdeles er ettertraktet ute i verden.

– Selv om vi nå ser en liten nedgang, må det ikke være tvil om at det går godt i sjømatnæringen, den er fortsatt en av våre største og viktigste eksportnæringer, sier hun.

Påtroppende president Donald Trump varsler toll på varer fra Canada, Mexico og Kina.
Les også

Varsler straffetoll fra første dag: – Holder verden på pinebenken

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.