GRÜNDER

Sju av ti studentbedrifter har klart seg

Av de ti studentbedriftene på NTNU som fikk støtte fra Forskningsrådet i 2016, holder syv fortsatt koken.

Daglig leder i Dropracks, Helge Dimmen, vil gjøre det enklere, raskere og tryggere å laste gjenstander å biltaket.
Daglig leder i Dropracks, Helge Dimmen, vil gjøre det enklere, raskere og tryggere å laste gjenstander å biltaket. Foto: Håvard Egge
Håvard Egge
17. okt. 2020 - 05:00

I 2016 var Dropracks én av ti studentbedrifter fra NTNU som fikk én million kroner i oppstartsmidler fra Forskningsrådets prosjekt Forny stud-ent.

– Det var helt avgjørende for at vi kunne satse, sier daglig leder i Dropracks, Helge Dimmen.

Forskningsrådets Forny stud-ent har som mål å bygge opp under entreprenørskapsideer fra norske universiteter og høyskoler. Da ordningen var et pilotprosjekt i 2016, ble det delt ut utviklingsstøtte på én million til 15 studentbedrifter – ti av dem var NTNU-prosjekter.

Teknisk Ukeblad har undersøkt status hos alle i dag, og syv av dem holder fortsatt koken. Studentgründerne fra NTNU har med andre ord vist seg tilliten verdig.

En av disse er Dropracks, som fikk midlene fra Forskningsrådet samtidig som gründerne i bedriften avsluttet masterutdanningen på NTNUs Entreprenørskole.

– Støtten var helt avgjørende for at vi kunne satse, og den kom på helt riktig tidspunkt. Uten den hadde vi ikke hatt muligheten til å jobbe i selskapet, og det ville dermed oppstått et vakuum, sier daglig leder Helge Dimmen.

Fra idé til produkt

Dropracks begynte å utvikle senkbare takstativer med penger fra Innovasjon Norge i 2015. Ideen var en løsning som gjør det enklere, raskere og tryggere å laste taket med det man ønsker å ha med seg – enten det er bygningsmateriale, takboks, sykkel eller kajakk.

– Vi lette etter et konsept som kunne trekkes ut horisontalt og senkes ned på skrå, slik at lasteflaten ender opp ved siden av bilen. Det fantes rett og slett ikke et slikt kjent konsept fra før, forteller Dimmen.

Studentene fant en ny måte å sette sammen glidende og roterende komponenter.

Vis mer

– Vi fant et teknisk konsept, som vi satte sammen med små modeller av tre. De viste hvordan takstativet skulle fungere, forklarer Dimmen.

Etter å ha levert patentsøknad hentet Dropracks penger fra investorer. Deretter kom midlene fra Forny stud-ent-ordningen. Etter det har selskapet vært lånefinansiert.

I 2018 var produktet ferdigutviklet. 2019 gikk med til å gå igjennom industrialiseringsfasen, sette produktlinjer og tilrettelegge for masseproduksjon. På tampen av året leverte de sine første produkter som er med å finansiere videre drift.

Fokus på salg

Dimmen mener at ingen andre gjør det samme som Dropracks.

– Vi føler egentlig at vi ikke har noen direkte konkurrenter. Det finnes løsninger for å løfte opp en kajakk eller stige, men de er begrenset til det formålet, sier han.

Nå må bedriften som holder til i kontorfellesskapet Faktry i Trondheim,  omstille seg fra utvikling til salg.

– Vi har fått totalenterprise på produksjonen, så det blir mindre å gjøre utviklingsmessig. Nå er vi i fasen hvor vi ønsker å øke salg og produksjon, sier Dimmen.

Dropracks teller i dag to ansatte.

Statssekretær Anikó Raisz for miljø og sirkulær økonomi ledet klimaministermøtet i EU på vegne av det ungarske formannskapet.
Les også

Klimatoppmøtet: EU dekker over uenighet om kjernekraft og 2040-målet

Her er de andre selskapene som fikk støtte i 2016

Sevendof har utviklet en plattform for å levere dronetjenester til industrielle brukere. I mars i år demonstrerte de en fullskala elektrisk prototype av deres dronesystem, og vil begynne kommersielle leveranser av et hybridsystem i 2021. Sevendof teller i dag 14 fulltidsansatte.

Mode sensors utvikler et sensorplaster som overvåker brukerens væskebalanse. I dag er de 13 ansatte og i siste fase av utvikling og validering av det unike sensorsystemet. De sikter på kommersialisering ved årsskiftet 2021/2022.

Re-tyre har etablert et modulært dekksystem for sykler. I dag har de internasjonale kunder, patenterte produkter og sysselsetter 10 ansatte på fulltid. Målet er fullt resirkulerbare produkter med panteordning.

DAAL utvikler støyreduksjonsteknologi for motorsyklister. I dag har de to patenter, en banebrytende og verifisert kjerneteknologi, 10 årsverk og en samarbeidskontrakt med Europas største hjelmprodusent.

Graphiq har utviklet en plattform som kobler bedrifter med grafiske designere. De har gjennomført over 1000 prosjekter, hvor 150 frilansere har samarbeidet med alt fra små hjørnesteinsbedrifter og enkeltpersonforetak til store norske konsern, som Telenor, BI, DNB og Orkla. Graphiq har i dag ni ansatte.

Voico har jobbet med kommersialisering og utvikling av stille mikrofoner. Selskapet eksisterer fortsatt, men det er ikke veldig mye aktivitet nå.

De tre siste studentbedriftene som fikk støtte fra Forskningsrådet i 2016, Flow Motion, Ace Education og Morpho Solar har gått konkurs.

Etter mye tautrekking, usikkerhet og utsettelser ligger det an til at Norge slutter seg til å bli med i EUs karbontoll. Statsminister Jonas Gahr Støre og Ap har lenge vært for, mens finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ikke har delt begeistringen.
Les også

Norge snart klar til å innføre EUs karbontoll – Tolletaten trenger millionbeløp

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.