MOBIL

Sju høydepunkter fra 2011

2011 var et nydelig år på mobilfronten.

5. jan. 2012 - 16:49

Vi har omsider kommet oss etter juleribbe og nyttårsfeiring, og det er på tide å se tilbake på året som gikk. For i 2011 skjedde det virkelig mye interessant på mobilfronten. Her er sju av høydepunktene.

1. Mobilene fikk kjempemuskler



Samsung Galaxy S II er en av de sterkeste telefonene du får tak i.

Joda, LG lanserte Optimus 2X i Asia allerede i 2010, men vi skrev 2011 da den dukket opp her til lands. Dette ble altså verdens første mobiltelefon med doble prosessorkjerner, noe LG høylytt promoterte med slagordet "Dual core, nuff said".

Det skulle ta et par måneder før konkurrentene kom på banen med sine dobbeltkjernetelefoner, og spesielt Samsungs Galaxy S II har utmerket seg. Denne er fremdeles noe av det råeste du får tak i på mobilfronten, og vi hadde ingen betenkeligheter med å kåre den til årets mobil i 2011.

Vel så viktig som doble prosessorkjerner er det at vi også har sett en herlig utvikling på grafikk- og skjermfronten. Totalresultatet er at vi i dag har tilgang til en helt annen verden hva bruksglede angår, enten det er snakk om surfing, spill eller andre oppgaver.

LES OGSÅ: Så sterke er dobbeltkjernetelefonene

2. Endelig vanntette smarttelefoner



I fjor fikk du endelig en grunn til å dusje med Android-telefonen din.

Før 2011 måtte du ofre det aller meste av avansert funksjonalitet om du ville ha deg en mobiltelefon som tålte litt. Men det var frem til Motorola kjørte den vanntette Android-telefonen MB525 Defy ut på markedet.

Etterhvert fulgte også Sony Ericsson etter med den robuste sprekingen Xperia Active, mens Samsung rakk å lansere Galaxy Xcover før året var omme.

Alle disse tre telefonene er som skapt for norske forhold, og det er nok ikke uten grunn at testen av Sony Ericsson Xperia Active er en av fjorårets mest leste saker her på Mobili.

LES OGSÅ: Smarttelefonene som tåler en støyt

3. Mobilen ble trådløst aksesspunkt



Denne funksjonen er en livredder.

Å kunne dele telefonens internettilkobling via Wi-Fi er en mulighet som har eksistert i flere år i Symbian-verdenen, men det var først i fjor funksjonen omsider ble standard. Både Windows Phone, Android og iOS har nå fått på plass dette verktøyet, som altså lar deg koble andre apparater til internett uten å knote med avanserte innstillinger eller kabel.

Internettlinjen hos Mobili-redaksjonen har en tendens til å ta fri like før vi har tenkt å ta fri, så hotspot-funksjonen fremstår gang på gang som en reddende engel.

LES OGSÅ: Dette er verdens beste mobilfunksjon

4. Nye storversjoner av plattformene



I versjon 7.5 har Windows Phone for alvor blitt en farlig spiller i plattformkrigen.

Samtlige av de store mobilplattformene har blitt kraftig oppgradert i året som gikk. De største forbedringene finner vi i Windows Phone 7.5, som virkelig har blomstret siden de første versjonene, men også iOS 5, Android 4 og Symbian Belle har flust av hyggelige forbedringer.

LES OGSÅ:

Slik kommer du i gang med Windows Phone 7

Slik er Symbian Belle

Slik er Android 4.0

Dette er nytt i iOS 5

5. Smarttelefoner ble billigere



Alle telefonene på bildet koster under 2500 kroner.

LG vakte stor oppsikt da de i 2010 lanserte P500 Optimus One, en Android-telefon med fine spesifikasjoner til 2200 kroner.

Og denne utviklingen fortsatte i marsjfart i fjor. Spesielt Sony Ericsson har markert seg i de lavere prissegmentene med flere knallgode telefoner til under 3000 kroner. Produsentens rimeligste telefon, Xperia Mini, koster i dag helt ned mot 1600 kroner.

Det er altså slutt på tiden der du måtte punge ut i bøtter og spann for å få de samme mulighetene som de som slenger fem lapper på bordet for en ny telefon, og vi ser ikke for oss at dette vil endre seg med det første.

LES OGSÅ:

Åtte gode Android-telefoner til under 2500 kroner

Fem knalltelefoner til 3000 kroner


Dyr eller billig smarttelefon?

6. Mye bedre internetthastigheter



NetComs LTE-nett gir deg vanvittige hastigheter.

NetCom er allerede godt i gang med utbyggingen av LTE-nettet sitt, som har en maksimal nedlastningshastighet på 80 Mbps. Nå har det foreløpig ikke kommet noen LTE-telefoner til Norge, men det endrer seg nok i år.

I februar åpnet NetCom LTE-nettet sitt flere steder enn i Oslo. Vi fikk teste det i Bergen, og har fått kjenne på hastighetene - og kan skrive under på at dette går kjapt.

Nå skal det understrekes at vi fremdeles er blant dem som får en liten tåre i øyekroken når vi laster ned apper i størrelser på 10 MB på noen få sekunder. Vi vokste tross alt opp i en tid der internettforbindelsen brøt dersom hustelefonen ringte.

TEST: Kan LTE erstatte ADSL?

7. Skikkelige Android-nettbrett



Asus Transformer Prime bør få Apple og Samsung til å skjelve i buksene.

De første Android-nettbrettene ble levert med versjon 2.x av plattformen, og man kan ikke legge skjul på at de føltes som forvokste mobiltelefoner. Dette endret seg drastisk i Android 3.x, som fungerte langt bedre på store skjermer.

iPad ligger altså ikke lenger et hestehode foran konkurrentene, og ting blir forhåpentlig enda bedre med Android 4.x - som skalerer med både mobiltelefon og nettbrett.

LES OGSÅ: Asus lanserer Hulken-tablet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.