ENERGI

Sju søkere i prekvalifisering om havvind

Onsdag ble det kjent hvor mange som har meldt seg som søkere i prekvalifiseringen om å bygge ut havvind.

Onsdag ble det klart hvem som har levert prekvalifisering til å delta i auksjon om bygging av havvind på Sørlige Nordsjø II. Bildet viser de flytende vindturbinene på Hywind Tampen.
Onsdag ble det klart hvem som har levert prekvalifisering til å delta i auksjon om bygging av havvind på Sørlige Nordsjø II. Bildet viser de flytende vindturbinene på Hywind Tampen. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
15. nov. 2023 - 12:26 | Endret 15. nov. 2023 - 13:37

Olje- og energidepartementet har mottatt sju søknader om å delta i auksjon om prosjektområde for havvind i Sørlige Nordsjø II, melder departementet i en pressemelding.

Departementet starter nå jobbe med å vurdere søknadene. Fristen for å søke om å kunne delta i auksjonen gikk ut i dag 15. november klokken 12.

De sju som har søkt er:

  • Aker Offshore Wind, BP og Statkraft
  • Equinor og RWE
  • Hydroelectric Corporation
  • Mingyang Smart Energy
  • Norseman Wind
  • Parkwind og Ingka (Ikeas investeringsselskap)
  • Shell, Lyse og Eviny

– Til tross for store kostnadsøkninger for den globale havvindindustrien den siste tiden, er det flere sterke aktører som søker om å kunne delta i auksjonsrunden om Sørlige Nordsjø II. Det er viktig for regjeringens havvindsatsing. Vi går nå i gang med å vurdere de ulike søknadene, sier olje- og energiminister Terje Aasland.

Når søkerne er vurdert, vil departementet offentliggjøre hvilke søkere som er kvalifisert til å delta i selve auksjonen. Den skal etter planen gjennomføres i februar neste år.

Søkerne skal dokumentere at de oppfyller minimumskriteriene for bærekraft og positive ringvirkninger, og departementet vurderer gjennomføringsevnen til søkerne.

– Bra i dagens situasjon

Jon Evang, bransjedirektør for havvind i Fornybar Norge sier i en kommentar til TU at sju søkere er et bra tall i dagens situasjon.

– Da får vi aktørmangfold i den innledende runden, noe som er viktig, sier han.

Han legger til at han fortsatt er bekymret for om det økonmiske opplegget er godt nok til å sikre at det blir en auksjon i februar, og at det blir spennende å se hvor mange som faktisk prekvalifiseres og hvor mange som blir med videre.

Det er litt for tidlig å si noe om hvor mange han tror faktisk deltar i februar.

– Vi avventer OEDs prosess med behandling av søknader. Så håper vi det blir en bred deltakelse i auksjonen, sier han.

Gunnar Birkeland, leder av industriklyngen Norwegian Offshore Wind, sier at det er positivt at så mange har søkt.

– Jeg var bekymret for at ingen ville søke prekvalifisering, sier Birkeland.

Nå handler det om å sjekke ut og nå milepæler. Nå må OED og NVE brette opp ermene og jobbe med Sørlige Nordsjø II. Birkeland mener det er viktig at det er nok ressurser i embedsverket til å jobbe med dette prosjektet parallelt med flytende havvindprosjekter. 

– Det er ekstremt viktig at ting ikke stopper opp, og at annet ikke må settes til side, sier han.

Han mener Utsira Nord er viktig for Norge, og at det virkelige startsignalet for norsk havvind går når den konkurransen er i gang. 

– Det er kjekt at Sørlige Nordsjø er i gang, men det er ikke det viktigste havvindprosjektet. Demonstrasjonsprosjekter på flytende havvind er viktigere, sier han.

– Ser betydelige utfordringer

Konsortiet Shell, Eviny og Lyse sier til TU at de deltar i prekvalifiseringen, men sier at de ser betydelige utfordringer med å sikre nødvendig balanse mellom risiko og forventet avkasting.

De vil jobbe videre med å forbedre prosjektet ytterligere frem mot den planlagte auksjonen, forteller kommunikasjonsdirektør Jan Soppeland i Shell.

Flere valgte å ikke delta

En rekke søkere til havvindutbyggingen på Sørlige Nordsjø II har trukket seg fra prekvalifiseringsrunden på oppløpssiden. Tidligere onsdag ble det kjent at også Brigg Vind, en gruppe bestående av Vårgrønn, Å Energi og Corio Generation, trekker seg fra Sørlige Nordsjø II.

Brigg Vind meldte at de etter en nøye vurdering valgte å ikke delta i den planlagte auksjonen som skal gjennomføres i februar.

Deep Wind Offshore har også valgt å ikke delta. 

Fra før har danske Ørsted trukket seg ut av havvind i Norge. Det førte til at Blåvinge-samarbeidet mellom Ørsted, Hafslund og Fred. Olsen Seawind ikke kunne gå videre med Sørlige Nordsjø II.

Hydro Rein, Vattenfall og Seagust har tidligere trukket seg fra prosessen. Seagust oppga økte leverandørkostnader og usikker energipris som årsak.

En politimann undersøker en bil der en håndholdt personsøker eksploderte i Beirut.
Les også

Taiwansk selskap: Personsøkerne ble laget i Budapest

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.