DOKTORGRADER

Skader på blodåreveggen - årsak til dykkersyke?

23. okt. 2003 - 11:06

Cand.scient. Vibeke Nossum (30) fra Trondheim har undersøkt slike forhold i doktoravhandlingen sin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU.

Arbeidet er et viktig bidrag til bedre behandling av dykkersyke, og ikke minst til å utvikle prosedyrer slik at sykdommen kan forhindres. Kanskje vil det om noen år finnes en «pille» mot dykkersyke som hindrer at det dannes gassbobler og de skadelige effektene disse medfører.

Lungene vil som oftest fungere som et filter og fjerne disse boblene, men i noen tilfeller vil det likevel finnes gassbobler i blodsirkulasjonen. Disse kan skade blodåreveggen og påvirke viktige blodtrykksregulerende funksjoner, samt immunforsvaret. Tidligere har det vært vist at gassboblene kan fungere som en blodpropp, mens denne studien viser at selv små mengder og tilsynelatende ufarlige bobler kan føre til endringer i blodåreveggen i lunger og til endringer i hjernen.

Avhandlingen har tittelen «Effekt av vaskulære bobbler på endotelfunksjon». Arbeidet er utført ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, NTNU, med professor Alf O. Brubakk som hovedveileder og dr.philos. Astrid Hjelde som medveileder. Arbeidet er finansiert av Det norske oljedirektorat, Norsk Hydro, Esso Norge, Statoil, Norsk undervannsintervensjon (NUI) og Det medisinske fakultet, NTNU.

Vibeke Nossum er cand.scient. (1997) fra Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, NTNU, og disputerer for graden dr.philos. den 31. oktober. Hun er ansatt som ingeniør ved Thelma.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.