Hans Martin Braathen, som er avdelingssjef på stormaskinavdelingen i EDB IT Drift, sier tilbudet om "banklagringen” av private dokumenter vil komme allerede neste år.
Bankene lagrer
Datalagring på stormaskiner er noe folk flest sjelden har noen befatning med. Tror de. Men dine hardt opptjente penger ligger digitalt lagret på stormaskiner i sikre datahvelv under bakken.
Hver gang du som kunde i en sparebank eller DnB NOR tar ut penger i en minibank, blir transaksjonene registrert i datahvelvene til EDB Business Partner.
Komplisert nettverk
Men er pengene dine trygg på datateipene og harddiskene til gutta i EDB IT Drift?
Ja, mener Hans Martin Braathen.
Avdelingen hans planlegger arkitekturen til det kompliserte nettverket som styrer stormaskinene som går hele døgnet hele året.
Det aller helligste
Teknisk Ukeblad får bli med ned i det aller helligste, en av de enorme datahallene som ligger i kjelleren i EDBs bygning på Skøyen i Oslo. Det er høyt støynivå og kulde som møter oss når døra blir låst opp.
Maskinene avgir mye varme, derfor er temperaturen satt ned og det er god ventilasjon i hallen.
- Hit slipper vi normalt ingen utenforstående inn. Det er på grunn av sikkerheten, som må være 110 prosent, sier Braathen.
Synkront speilet
På rekke og rad står stormaskiner og robotvekslere som kan skifte mellom mange datateiper. Dette er ikke datautstyr og maskiner for smågutter. For å drifte dette må du ha lang ingeniørutdannelse og mange års dataerfaring, og dessuten være sikkerhetsklarert på toppnivå.
- Dersom det skulle bli en driftsstans eller et datakrasj her på Skøyen, så vil anlegget i fjellet automatisk overta. Alle data er synkront speilet, det betyr at eksempelvis banktransaksjoner blir lagret samtidig på Skøyen og i fjellanlegget på Romsås. Dette er viktig for sikkerheten ovenfor våre 60 storkunder, som er avhengig av å ha en oppetid som er tilnærmet 100 prosent, sier Braathen.
Ulykkesdagen
2. august 2001 er en dato som har brent seg fast i bevisstheten til alle som jobber i EDB. På grunn av en alvorlig teknisk feil gikk datasystemene ned i fjellanlegget på Romsås, og millioner av bankkunder kunne i flere dager ikke bruke minibank eller ta ut penger på annen måte.
– Vi lærte mye av det datauhellet, og jeg tror jeg kan si at noe lignende ikke vil kunne skje i dag. Dette skyldes at vi nå har fortløpende speiling av alle data, samt en helt annen og mye bedre sikkerhetsstruktur enn i 2001, sier stormaskinsjefen.
12 millioner SMS-er
Braathen har ansvaret for en maskinpark som kan lagre og speile data på rundt 270 terrabyte, som tilsvarer maskinkraften til cirka 250 vanlige PC-er. Det høres kanskje ikke så mye ut, men maskinene skal takle ufattelig mange milliarder antall transaksjoner på de 270 terrabytene.
En av EDBs største kunder er Telenor. I følge Informasjonssjef Arild S. Johannessen i Telenor, sender og mottar kundene deres i Norge cirka 12 millioner SMS-er hver dag.
Avregningen for alle disse går via stormaskinene til EDB på Skøyen og i fjellanlegget på Romsås.
Nye applikasjoner
For å få dette puslespillet til, må Braathen og hans kolleger arbeide svært systematisk og holde tunga rett i munnen når trafikken er på sitt mest intensive.
Hans Martin Braathen regner med at de i løpet av neste år vil tilby en del nye applikasjoner i forbindelse med datalagring på stormaskiner, som også vanlige folk vil kunne ha glede av. Den ”digitale bankboksen” for lagring av private dokumenter er bare første steg i den retningen.