ROMFART

Skaffer katastrofeoversikt fra rommet

Leif Hamnes
16. mai 2008 - 13:53

Avtalen er et samarbeid mellom flere av verdens romorganisasjoner og ulike eiere av satellitter.

Rask oversikt over katastrofeområdene kan redde mange liv når tragedien først er et faktum. Satellittsamarbeidet sørger for at land og områder som rammes av ulike katastrofer får raskest mulig tilgang til satellittdata.

Lange køer

– Normalt sett vil de fleste romorganisasjoner og satellitteiere ikke kunne snu seg så raskt, sier Per Erik Skrøvseth, seksjonsleder ved Norsk Romsenter.

Det er gjerne lange køer for å bestille satellittdata. I tillegg er det særdeles dyrt, forklarer han til Romsenterets egne nettsider.

– Avtalen sikrer at satellittdata som normalt ville ha en høy prislapp og en lang bestillingstid, blir gratis, bestilt umiddelbart og får prioritet, sier Skrøvseth.

Sentralt i hjelpearbeidet

Mest nylig ble samarbeidsavtalen aktivert av Kina i forbindelse med jordskjelvet i Sichuan-provinsen.

Før det, bidro avtalen til at U.S. Geological Survey og ESA gikk sammen om å hente inn og analysere satellittbilder fra syklonkatastrofen i Burma. I det tilfellet var det FN som aktiverte avtalen, som medlemsorganisasjonene simpelthen kaller "The Charter".

ESA og det franske romfartsbyrået CNES gikk sammen med kanadiske CSA sammen om den første avtalen i oktober 2000. Siden har et stort antall nasjoner meldt seg på, samt FN i 2003 gjennom UNOSAT. Aktiveringene går hovedsakelig gjennom UNOSAT i dag.

– Med årene har samarbeidet blitt bedre og bedre. FN bruker bilder fra charteret ved så å si hver eneste naturkatastrofe. Det har blitt helt integrert i måten FN jobber på, sier Einar Bjørgo ved UNOSAT.

Kan aktiveres fra Bodø

Skulle det noensinne være nødvendig, er det hovedredningssentralen i Bodø som kan aktivere ordningen for Norge, som er blant deltakerne gjennom medlemskapet i ESA.

Sverige benyttet seg av ordningen i januar 2005 etter en spesielt kraftig nyttårsstorm, mens hovedredningssentralen i Bodø hittil aldri har trengt å aktivisere avtalen på Norges vegne.

Statfjord A-oljeutslippet fra desember i fjor er derimot på listen over hendelser som i sin tid har utløst satellittsamarbeidet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.