KLIMA

Skal fange CO2 direkte fra luften

Det kan bli tvingende nødvendig om noen år å reversere CO2-innholdet i atmosfæren. Det har Stavanger-selskapet Green Cap Solutions AS en løsning for.

Aya Ismael, som er sjefteknolog i Green Cap Solutions AS, med et rør med zeolitter i ulike fraksjoner.
Aya Ismael, som er sjefteknolog i Green Cap Solutions AS, med et rør med zeolitter i ulike fraksjoner. Foto: Odd Richard Valmot
21. des. 2023 - 17:02
Background image blurred
Teknisk sett

Teknisk sett

En podkast om teknologi, av Teknisk Ukeblad

Gå til podkasten

Zeolitter kan bli løsningen for å bremse og kanskje reversere CO2-konsentrasjonen i atmosfæren. Dette er en gruppe aluminiumsilikatmineraler som kan bli løsningen for problemet fossil energi har viklet menneskeheten inn i.

Sandnes-selskapet Green Cap Solutions AS utvikler en teknologi basert på zeolitter som skal adsorbere klimagassen direkte fra luften. Aya Ismael er teknisk sjef i selskapet som ønsker å bygge et såkalt DAC-anlegg (Direct Air Capture) for å fjerne to millioner tonn CO2 fra atmosfæren. Håpet er at det kan stå ferdig i 2030, og det vil bidra godt til å oppfylle de norske klimaløftene.

Selvfølgelig har det en kostnad. Både til anlegget og til energi. Teknologien bruker i dag to kWh for å hente ut én kilo CO2, som så må kjøles ned og deponeres. Eller så kan gassen, som det er et stort marked for, brukes til å erstatte CO2 som ellers produseres ved å brenne propan. Slik man gjør i drivhus, der plantene vokser mye bedre i en CO2-rik atmosfære på fra 800 til 1 200 ppm. Slik klimagass, som er hentet ut fra atmosfæren, er regnet som klimanøytral.

Teknologien de utvikler, fungerer opp til 4 prosent CO2. Det handler om å blåse luft gjennom et zeolittgranulat. Det betyr alt fra atmosfærisk innhold til punktutslipp av eksosgasser. CO2-molekylene setter seg fast i porestrukturen i den porøse zeolitten, hvor de holdes på plass med elektrostatisk tiltrekning.

På sikt tror selskapet at det kan bygges gigantiske adsorpsjonsanlegg der det er god tilgang på solenergi. Slik elektrisk energi kan være så langt unna forbrukerne at den nærmest er innelåst, og da kan det være smart å bruke den til å gjøre atmosfæren mindre varmeisolerende.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.