Første ansatte i Ementors datakrimteam er Thorbjørn Ellefsen, kjent som en av Norges dyktigste dataetterforskere.
Teknisk Ukeblad skrev om Ellefsen nylig der han var med i et panel av de fremste korrupsjonsjegerne i landet.
I forbindelse med etableringen av etterforskingsenheten i Ementor legger Ellefsen ned sitt eget etterforskningsselskap ProtectIT.
Ellefsen og Sikkerhetsdirektør Torbjørn Sjølstad regner med at de om et år vil ha ansatt fem - seks datakrimetterforskere i Sikkerhetsavdelingen. I dag er det 20 ansatte i Ementors sikkerhetsavdeling. 12 av disse er lokalisert på hovdekontoret på Bryn i Oslo.
Plugge igjen sikkerhetshull
– Vi ønsker på vegne av våre mange kunder å avdekke datakriminalitet og plugge igjen sikkerhetshull. Det høres kanskje enkelt ut, men det er det ikke. Derfor har vi ansatt Ellefsen som har arbeidet med noen av de mest omfattende datakrimsakene i privat sektor de siste årene. Han er satt til å bygge opp vår nye enhet, som vil være et utmerket supplement til det sikkerhetsavdelingen allerede jobber med, sier Sjølstad.
Han ble selv hentet inn til Ementor fra Institutt for datasikkerhet etter at Jo Lunder overtok som konsernsjef for noen år siden.
Stort marked
Sjølstad sier at Ementor på grunn av konkurransehensyn bevisst ikke har villet fortelle hvor mye Sikkerhetsavdelingen omsetter for årlig. Nå letter de på sløret, og kan fortelle at de omsetter for 100 millioner kroner, som gir en veldig god pekepinn på hvor stort dette markedet er.
Med tidligere politifolk i rekkene, samt at de har styrket avdelingen med kompetanse innen etterforskning av datakrim, forventer Sjølstad seg at de vil øke både aktivitetsnivået og omsetningen. Sikkehetsavdelingen er en av de fire divisjonene i Ementor.
Den nye etterforskningsenheten ble etablert 11. september i år, en dato med stor symbolverdi når det gjelder bekjempelse av kriminalitet og terror.
Henlegger saker
– Mørketallsundersøkelsen om datakriminalitet som Næringslivets Sikkerhetsråd legger frem 28. september, vil vise at antall datakrimsaker i Norge er sterkt økende. Det er dessverre svært lett å begå slik kriminalitet uten verken å bli tatt av politiet eller bli domfelt. Politiet henlegger stadig flere slike saker, derfor må bedrifter, organisasjoner og faktisk også statlige virksomheter gå til private etterforskere for å få hjelp. Etter nyetableringen vil Ementor også tilby dette i tillegg til den store sikkerhetskompetansen vi allerede besitter, sier Thorbjørn Ellefsen.
Han legger til at det også per i dag i mange korrupsjonssaker er dataetterforskere involvert ettersom mye bevismateriale finnes på data, i telefonsentraler og i mobiltelefoner.
Høyt korrupsjonsnivå
– Jeg er enig med Eva Joly som tidligere har uttalt at korrupsjonsnivået i Norge er på et så høyt at det kan være vanskelig å gripe fatt i. Men med de rette bevissikringsverktøyene – blant annet ved hjelp av spesielle dataprogrammer og etterforskning – vil dette være mulig å avdekke. I de siste har vi sett en oppblomstring av korrupsjon både i privat og ikke minst i offentlig sektor. Så jeg frykter ikke at etterforskningsenheten i Ementor får lite å gjøre, sier Ellefsen.
En av oppgavene til Thorbjørn Ellefsen og Torbjørn Sjølstad blir å få kundene sine til å anmelde datakrimforhold til politiet. Dette vil Mørketallsundersøkelsen om datakriminalitet som snart legges frem, vise.
Mange bedrifter og organisasjoner kvier seg nemlig for å anmelde hackerangrep, kriminelle forhold og innterne kjeltringer fordi dette kan føre til at offentligheten får innsikt interne dårlige sikkerhetsrutiner.