KRAFT

Skal kutte energiforbruket

KUTTER: Varaordfører Knut Fagerbakke (tv) i Trondheim får hjelp fra Bellona og Otto Frøseth i Siemens til å kutte energibruket.
KUTTER: Varaordfører Knut Fagerbakke (tv) i Trondheim får hjelp fra Bellona og Otto Frøseth i Siemens til å kutte energibruket. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
29. okt. 2009 - 12:26

TRONDHEIM: Siemens og Bellona har fått med seg Trondheim kommune for å kutte opptil 22 prosent av energiforbruket i private og offentlige bygg, industrien og andre steder, ved å ta i bruk energieffektiv teknologi, som allerede er tilgjengelig.

Store kutt

Trondheim har et totalt energiforbruk på rundt 5 TWh, tilsvarende to prosent av Norges samlede energiforbruk.

Prosjektet «Trondheim Smart City» tar for seg byens energiforbruk, bit for bit, og foreslår tiltak for massive kutt.

– Når Siemens henvender seg til oss og sier at de vil bruke Trondheim som pilotby, så er det vanskelig for oss å si nei, når vi vet hvor mye som kan spares, sier varaordfører Knut Fagerbakke til Teknisk Ukeblad.

– Betydelig potensial

– Det ligger et betydelig potensial i energisparing i Trondheim, ikke bare hos kommunen, men også i bedrifter og boliger. Litt av målet med Trondheim Smart City er at Trondheim kan bli verdens smarteste by i forhold til energibruk, sier Otto Frøseth, plassjef for Siemens i Trondheim.

Det samlede potensialet for effektivisering i boliger og andre private og offentlige bygg i Trondheim er på 765 GWh.

Bare i næringsbygg tror Siemens og Bellona at det kan spares 378 GWh. Dette er tiltak som vil koste rundt 2,2 milliarder kroner, men som har en nedbetalingstid på åtte år.

– Trondheim kommune eier 860.000 kvadratmeter og disponerer totalt over en million kvadratmeter bygningsmasse. Vi har god oversikt over hva vi bruker og klare mål for å få ned energibruken, sier Fagerbakke og viser til at kommunen har en energibruk på rundt 106 GWh, noe som koster rundt 100 millioner kroner.

20 millioner ekstra

– Om vi får til en reduksjon på rundt 20 prosent frigjør vi rundt 20 millioner kroner ekstra til kommunale tjenester, legger han til.

Men for å få til dette må Siemens, Bellona og kommunen få med seg næringslivet og byens innbyggere. En holdningskampanje er gjennomført, og et samarbeid med næringslivet er innledet.

– Vi adresserer eiendomsbesittere i Trondheim og legger frem funnene i rapporten. Siemens har 6500 pilotprosjekter rundt om i verden. Det er en stor erfaringsdatabase som næringslivet kan få benytte seg av. Som en del av prosjektet har vi også laget et nettsted hvor man kan lage sin egen energiplan. Så langt har 2000 husstander gjort dette, sier Otto Frøseth.

Vil ha med staten

Staten må delta aktivt om Trondheim, Siemens og Bellona skal nå målet om 21 prosent reduksjon av energiforbruket i løpet av de tre neste årene.

– Til sammen er det rundt 800.000 kvadratmeter statlige og fylkeskommunale bygg i Trondheim. Vi har utfordret staten til å bli med på dette også, sier Fagerbakke.

Oppfordringen ble gitt til miljøvernminister Erik Solheim, som fikk rapporten presentert i midten av september.

– Det er viktig å jobbe opp mot politikerne. Hvis ikke de gjør noe, tror ikke folk at klimaproblemene er så alvorlige heller. Vi må ha med sentrale politikere for å se på og forbedre rammebetingelsene i forhold til energieffektivisering, sier Bellonas Ane Brunvoll til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.