– Byggforskning er på vei tilbake som et viktig forskningsområde både nasjonalt og internasjonalt. Vi har ambisjoner om å bli Europas mest anerkjente institutt for oppdragsforskning innenfor bygg- og anleggsektoren, understreker Bjørn Svensvik overfor tu.no
Svensvik peker på at selskapet allerede råder over et bredt og svært kompetent utvalg av forskere og fagpersoner. – Hvis vi også klarer å få øket grunnbevilgningene fra dagens tre prosent, kan vi ha sjanser for å lykkes. Våre internasjonale konkurrenter kan flyte på en grunnbevilgning på 30–50 prosent, påpeker han.
Også de politiske rammebetingelsene vil påvirke utviklingen av instituttet i årene framover. – Nye EU-direktiver og krav til økonomi og miljø gjør at markedet setter nye krav også til oss som oppdragsforskere. Dette er vi godt forberedt på å møte.
Øke, ikke redusere
De 270 ansatte i Oslo og Trondheim skal ikke frykte for at fusjonen betyr at de mister arbeidsplassene sine. – SINTEFs bygg- og anleggsavdelinger og Byggforsk var mer komplementære enn overlappende. Jeg tror heller at vi kommer til å øke aktivitetene. Du skal ikke se bort ifra at vi kommer til å være representert flere steder i Norge og Europa om få år, tror han.
På spørsmål bekrefter han at økt oljevirksomhet i Barentshavet med ditto aktiviteter på land, kan aktualisere et tilstedeværelse også i et av de nordligste fylkene.
– Mest aktuelt er en internasjonal representasjon. Vi har som mål å doble våre internasjonale aktiviteter fra dagens 15 prosent til 30 prosent om to år. Jeg tror også at vi kommer til å øke denne andelen ytterligere i årene som kommer.