Mange av studentene som utdanner seg til å bli sivilingeniør i industriell design, må til utlandet for å få jobb etter fullførte studier.
– Jobbutsikter i utlandet høres spennende ut når man begynner som ung student, men etter hvert ønsker man å etablere seg med familie. Da er det ikke alltid like aktuelt å flytte utenlands, sier student Tom-Andre Tarlebø ved industriell design på NTNU.
For å gjøre noe med studentenes arbeidsmarked har han påtatt seg oppgaven med å være leder for Prosjekt iD. Dette studentinitiativet skal få små og mellomstore bedrifter til å innse betydningen av god design.
Mer enn staffasje
Tarlebø mener det fortsatt må voksenopplæring til for å få næringslivet i Norge til å innse at design ikke bare handler om pynt.
– Det er viktig å formidle at utviklingsprosessen begynner med ideen. Produktdesign er ikke et skall man legger utenpå det ferdige produktet for å gjøre det mer attraktivt.
Knytte bånd
Prosjekt iD har foreløpig bestått av et felles design-arrangement med næringslivet. Den videre planen er at studentene over sommeren, skal fortsette å profilere studiet og knytte sterkere bånd mot næringslivet. Dette skal skje i form av en toveis presentasjon.
Bedriftene kan fortelle om egen produktutviklingsprosess og komme med utfordringer til studentene. Løsninger på problemene vil bli forsøkt vist gjennom studentarbeid, prosjekter i samarbeid med instituttet, sommerjobber eller workshops.
Ingeniørmåten
Studentene vil bruke egen fritid på å vise hva de er gode til.
– Vi angriper designprosessen på en ingeniørmessig måte og denne prosessen vil bedriftene få innblikk i. Dette initiativet er ment som en oppvekker for næringslivet, sier Tom Andre Tarlebø.