PRODUKSJON

Skapte pasientbåre i 3D DAK

BÅRE: Industridesignerne Jørgen Leirdal (til venstre) og Mathias Hansson med pasientbåren LESS som også skal lanseres internasjonalt. Hele 50 bårer kan lett stables på en pall som ikke veier mer enn 50 kg.
BÅRE: Industridesignerne Jørgen Leirdal (til venstre) og Mathias Hansson med pasientbåren LESS som også skal lanseres internasjonalt. Hele 50 bårer kan lett stables på en pall som ikke veier mer enn 50 kg.
Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
7. feb. 2006 - 10:47
Vis mer

Den nye båren er lett og kan følge pasienten helt fram til diagnose og behandling. Båren er laget i isopor og trukket med papp og plastfolie. Isopor har en isolerende evne og hindrer nedfysing. Dessuten går også røntgenstråler gjennom materialet slik at pasienter ikke trenger å bli flyttet.

Til å designe pasientbåren LESS (Light Emergency Stretcher System) brukte designerne Jørgen Leirdal og Mathias Hansson i K8 Industridesign konstruksjonsprogrammet SolidWorks.



På samme banehalvdel

– Fordelen med SolidWorks er at mange ingeniører bruker samme verktøy. Det betyr at vi er på samme banehalvdel, sier Leirdal. De bruker også styrkeberegningen (CosmosXpress) som kommer sammen med konstruksjonsprogrammet.

– Når vi sitter og tegner deler, får vi ved hjelp av CosmosXpress vite at vi er på riktig spor. Det gir mange fordeler og betyr at vi kan arbeide raskere, legger han til. Men er det snakk om mer tunge beregninger, lar de ingeniører gjøre jobben.

Da de designet pasientløfteren Molift, måtte de få ingeniører til å gjøre de tunge simuleringene. Den skal greie løft på inntil 150 kg. – Vi tar oss av selv formdelen, og så får de som har mer ekspertise ta seg av styrkeberegningene, sier Hansson. Under denne prosessen sendte de SolidWorks-filer fram og tilbake i et interaktivt samarbeid.

De bruker også et program som heter Rhino. Det kan være kjappere for å lage utkast til et nytt design, men er ikke helt nøyaktig. – Det er mer et konseptverktøy. Modellen kan tas over til SolidWorks for videre arbeid, sier Hansson



Modell i hånda

Kollisjonsdetektering er nyttig for å avdekke problemområder. Selv om det meste kan gjøres på en PC, er det noe annet å ha en modell i hånda. Det kan også gjøres ved å «skrive» ut 3D-modellen i maskiner som lager en nøyaktig kopi av delen i plast eller i metall.

– Det som synes som viktige detaljer på en 3D–modell på skjermen er ofte ikke er så viktig når vi sitter med en mer håndfast del, sier Hansson. Prisen på 3D-skrivere for prototyper er så høy at de har sendt bort modellene for å lage «utskrifter», men prisene faller stadig og eget utstyr står på ønskelista.

De to designerne arbeider også en del med å lage en modell i leire først. Da kan en 3D-skanner hente inn formdata som de bruker for å lage modellen i DAK-systemet. Drømmen er å kunne ha en slik skanner i huset.



Produktkappløp

– Design er viktig i dagens produktkappløp. Det som skiller mellom produkter kan være et godt design, sier Leirdal. – Et godt design er mye mer enn pynt. Det er ikke minst god ergonomi, legger Hansson til. Begge påpeker viktigheten i samspillet med ingeniører for å få inn produksjonstekniske forhold som også kan være med for å lage et suksessprodukt.

– Design er en god investering. Det finnes nok av eksempler på bedrifter som øker salget på grunn av godt design, sier Leirdal. Han tror det er viktig at industridesignere kommer inn tidlig i produktutviklingsfasen. Han mener også det er viktig at det settes grenser. – For oss som designere er det bedre med begrensninger enn at vi har full frihet, hevder han.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.