KLIMA

Skarp kritikk av store selskapers klimaplaner

Nesten halvparten av verdens største selskaper har lovet «netto null» klimautslipp innen 2050. Men bare noen få av planene er troverdige, ifølge en ny rapport.

Røyk stiger opp fra et kullkraftverk i delstaten Missouri i USA. Stadig flere store selskaper har kommet med løfter om nullutslipp eller «netto null» de siste årene.
Røyk stiger opp fra et kullkraftverk i delstaten Missouri i USA. Stadig flere store selskaper har kommet med løfter om nullutslipp eller «netto null» de siste årene. Foto: Charlie Riedel/AP/NTB
13. juni 2023 - 12:55

«Netto null» betyr kraftige kutt i utslippene av klimagasser og tiltak som «veier opp» for de gjenstående utslippene. Tanken er at det samlede klimaavtrykket skal bli lik null.

Stadig flere store selskaper har kommet med slike løfter de siste årene. Men bare noen få av dem har laget troverdige planer for hvordan målet kan nås, ifølge rapporten Net Zero Stocktake 2023.

Den er laget av ekspertgruppen Net Zero Tracker, som samarbeider med blant andre Universitetet i Oxford.

Også mange store olje-, gass- og kullselskaper har satt mål om netto nullutslipp. Ifølge rapporten er de fleste av disse målene meningsløse.

Et typisk problem er at energiselskapenes planer ikke omfatter de store utslippene som oppstår når oljen, gassen og kullet forbrennes.

Høyt på listen over Miljødirektoratets forslag til klimatiltak står virkemidler som skal gjøre det mindre attraktivt å kjøre bil. Bildet er fra E18 i Sandvika.
Les også

Miljødirektoratet: – Klimaomstillingen må speedes opp

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.