1. februar neste år forsvinner manuell betjening ved bomstasjonene i Oslo.
Da kan du ikke lenger legge ut på en anonym kjøretur.
Hver passering vil bli lagret, enten du bruker Autopass eller blir fotografert for deretter å faktura hjem.
Nyttige data
Miljø, trafikk og tid blir spart, men få er klar over at passeringsopplysningene kan bli meget nyttige for andre instanser.
– Skattedirektoratet kan kreve innsyn i opplysninger om konkrete kjøretøy benyttet i næringsvirksomhet, sier seniorrådgiver Sverre Engelschiøn i Datatilsynet.
Stoler ikke på selskapene
Men uansett om du bruker bilen til næringsvirksomhet eller privat, blir opplysningene lagret.
Ifølge en undersøkelse Transportøkonomisk Institutt og Datatilsynet har utført, har imidlertid svært få tillit til bomselskapenes behandling av personopplysninger.
Farvel anonymitet - her blir du sett
Politiet vil ha data
Også politiet har meldt interesse for passeringsopplysninger fra bomselskaper.
Visepolitimesteren i Tønsberg har rykket ut og sagt at det ingen mening er i å slette opplysninger fra den såkalte sporfrie brikken 72 timer etter lagring slik denne brikken forutsetter.
Lagres i noen dager
– For det første synes ikke vi sletting er 72 timer er sporfritt. For det andre ville ikke en debatt om bruk av slike opplysninger kommet opp dersom sporene ikke var registrert. Politiet ville neppe foreslått på eget initiativ å spore alle bilister hvis ikke denne informasjonen kom via bomselskapene, sier Datatilsynets informasjonssjef Ove Skåra.
Nå er skattemyndighetenes rett til innsyn i bilføreres bompasseringer, løftet opp på høyt politisk nivå. Samferdselsminister Liv Signe Navarsete sier at saken er til vurdering i flere departementer.
Vanskelig avveining
Statsminister Jens Stoltenberg mener forholdet mellom personvern og andre hensyn er vanskelige:
– Hvordan forener vi to noen ganger motstridende hensyn, nemlig ønsket om å bekjempe kriminalitet og ønsket om å bekjempe skatteunndragelser og ønsket om personvern, spurte statsministeren da han svarte på spørsmål i Stortingets spørretime i forrige uke.
Statsministeren mener hensynene må vurderes i hver enkelt sak, men at det likevel skal være en beskyttelse av personvernet. Samtidig:
– Men jeg opplever ofte at folk er opptatt av vi for eksempel skal bekjempe kriminalitet og bruke de dataene og registrene som gjør det mulig.
Se hvor du blir overvåket: Farvel anonymitet - her blir du sett
Les mer i Teknisk Ukeblad som kommer fredag 23. november.