Lørdag 17. oktober var det et branntilløp på Mæla skole, etter at tre mindreårige elever satte fyr på et søppelrom.
Brannvesenet kom raskt på plass og fikk slokket brannen, men i et notat sier brannsjefen at utfallet ville vært katastrofalt dersom de hadde kommet ett minutt senere.
Flaks
Brannen medførte at fire vindusruter inn mot skolen sprakk, treverk i ytterveggen tok fyr og utvendige kledningsplater av polykarbonat hadde begynt å smelte.
– Maksimalt ett minutts seinere slokketidspunkt, og den utvendige plastkledningen med brennbar plastisolasjon innenfor ville ha tatt fyr. I den opprinnelige veggkonstruksjonen skulle det vært en gjennomgående plastvegg med polykarbonatplater som innvendig kledning i veggfelt over vindusnivå, istedenfor trådglass. Disse ville hatt en gjennombrenningstid på ca. 30 sekunder, skriver brannsjefen i sitt notat.
– Hadde ytterveggene blitt bygget som opprinnelig prosjektert uten sprinkleranlegg, ville den aktuelle brannen med sikkerhet ha spredt seg. Resultatet ville med sikkerhet blitt totalskade av søndre base, fortsetter han.
Plastvegg
Det har vært svært mye bråk rundt byggingen av Mæla skole. De valgte brann- og byggtekniske løsningene fra Pir II Arkitektkontor i Trondheim og prosjekteringsgruppa, har ifølge kommunen vært lite tilfredsstillende.
Teknisk Ukeblad har fått tilgang til rapporter som viser til at fasadene bør bygges om for å kunne vedlikeholdes innenfor normale vedlikeholdsbudsjetter. Dr.ing Esben Jonsson anbefaler i en rapport at fasadene på skolen rehabiliteres og bygges om.
Selv om prosjekteringsgruppa og arkitekten gikk god for opprinnelig løsning med polykarbonat ytter- og innervegger med Moniflex plastisolasjon, så fant ikke byggherren at konstruksjonen kunne godkjennes.
Holdt ikke
Skien kommunes prosjektleder, rådgivende ingeniør Arne Olaussen, sier de fikk bygget en veggseksjon i skala 1:1 som de så satte fyr på for å se om den hold brannforskriftene. Det gjorde den ikke, og skolens vegger måtte konstrueres på nytt.
– Fra vår side var hovedbekymringen brannsikkerheten. Barn skal kunne oppholde seg i en skole uten frykt for brann, sier Olaussen.
Skolen er nå bygget etter Pir II sine modifiserte tegninger som er tredjepartskontrollert av Multiconsult og brannsjefen i Skien kommune med henhold til brannsikkerhet.
– Grisete
Olaussen har lang erfaring med bygging av skoler og var blant annet ansvarlig prosjektleder for bygging av Presterød ungdomsskole samt byggeteknisk konsulent for Røråstoppen skole i Re kommune, som fikk Statens byggeskikkpris i 2005.
Han har aldri opplevd noe lignende det han nå har vært en del av ved Mæla skole:
– Tegninger og byggeunderlaget prosjektet fikk fra arkitekten var under enhver kritikk. De var vanskelig å lese og forstå. Også de byggtekniske løsningene var mangelfulle, sier Olaussen.
Han gikk derfor til det skritt å la Multiconsult gjøre en tredjeparts verifikasjon av konstruksjonene som kom til at løsningene ikke kunne anbefales.
I rapporten står det at faren for fuktskader og skader på bygningen er stor, og at den utvendige kledningen ikke er god nok mot den bruk som ungdomsskoleelever utsetter en bygning for.
– Jeg har aldri sett på maken til slett arbeid som fra Pir II arkitektkontor. Det var rett og slett å oppfatte som grisete prosjektering og nesten umulig å bygge etter. Blant annet var fuger, vinduer og membraner prosjektert feil. Dette vil medføre store vannskader på byggingskroppen, sier Olaussen.
Krever 15 millioner i erstatning
25. januar starter rettssaken mellom Skien kommune og prosjekteringsgruppa – bestående av Pir II, Cowi, Myklebust og Agraff – i Nedre Telemark tingrett.
Det er satt av 30 dager til tvistesaken, hvor Skien kommune krever 15 millioner kroner i erstatning i forbindelse med byggingen av Mæla ungdomsskole.
– I hovedsak er det ytterveggskonstruksjonens manglende brannsikkerhet kommunen krever erstatning for. Materialet som ble prosjektert måtte byttes, og det ble store kostnader med å konstruere om. Vi saksøker hele prosjekteringsgruppen, men Cowi som brannprosjekterende var underlagt arkitekten, så fra vårt synspunkt var arkitekten toneangivende i å presse frem bruk av de brannfarlige materialene, sier Skien kommunes advokat, Svein-Dag Karlstad.
Konflikt
Cowis advokat, Knut Anders Sannes, sier de har imøtegått kommunens påstander i et felles prosesskriv fra prosjekteringsgruppa, og at de står samlet mot kommunen.
Han mener kommunen velger en konfliktorientert fremfor løsningsorientert tilnærming til saken:
– Det oppfattes feil og konfliktorientert når kommunen innleder en rettslig prosess uten en gang å ha bedt om et møte med oss først. Frem til skolen var ferdig var det en tett dialog, men etter det har vi ikke hørt noe om at de ønsker å diskutere noe med oss. Plutselig får vi beskjed om at det tas ut stevning mot oss, og erstatningskravet kommer dalende ned uten at de er interessert i et møte først. Vi synes de forholder seg feil i forhold til hele prosessen, sier Sannes.
– Merkelige beskyldninger
– Når det gjelder bygningsmessige løsninger, har Skien kommune frafalt sitt opprinnelige krav om dette i stevningen mot prosjekteringsgruppa. Pir II antar at dette er fordi de har erkjent at det ikke dreier seg om prosjekteringsfeil, vi finner det derfor merkelig at prosjektleder framsetter slike beskyldninger mot Pir II nå, skriver Pir IIs daglige leder Mette Melandsø i en e-post til Teknisk Ukeblad.
– De bygningsmessige detaljene som ble kritisert av Espen Jonsson dreide seg ikke om prosjekteringsgruppas prosjekterte løsninger, men om bygde løsninger, som er et entreprenøransvar. I den anledning kontaktet Pir II Jonsson på e-post for å forsikre oss om at han hadde mottatt våre tegninger for kontroll, men fikk beskjed av Skien kommune om at vi verken fikk kommunisere eller sende dokumentasjon til Jonsson.