IT

Skift powerpoint-slide ved å heve øyenbrynene

Se patentsøknaden på Sonys smart-parykk.

22. nov. 2013 - 17:50

En skal ikke kimse av Sonys innovasjonsavdeling og deres evne til å endre måten vi bruker teknologi på. Deres neste oppfinnelse kan få håret ditt til å reise seg, pratisk talt.

Sony har søkt patent på det de selv kaller SmartWig, en smart parykk, skriver the Verge. Oppfinneren heter Hiroaki Tobita, og patenten er registrert på Sony Corporation i Tokyo.

Sony har siden oppstarten i 1946 alltid vært i frontlinjen på teknologisk innovasjon. Den første CD-spilleren, MiniDiscen, den første 8mm camcorderen og konsollrevolusjonen Playstation er alle ting vi kan takke Sony for.

Les også: Denne mekaniske villkatten løper raskere enn de fleste mennesker

Bedre komfort

I patentsøknaden som er sendt inn til det amerikanske patentkontoret, gjør selskapet rede for parykkens egenskaper. Sony skriver at «parykker er nyttige for å endre brukerens utseende og endre andre menneskers inntrykk. Fordi forskjellig hårstil gir forskjellig inntrykk. Derfor bruker mange mennesker parykk.»

Spesielt skallede personer, men også skuespillere bruker parykk, kan Sony opplyse om.

Med dette utgangspunktet ser Sony for seg at parykken har unike fortrinn når man ønsker å integrere moderne teknologi. Sony mener at en parykk har høyere komfort, og høyere mulighet for kontroll, enn andre dataenheter man kan ha på kroppen. Vi formoder at Sony sikter til ting som smartbriller og smartklokker.

SMARTKLOKKE: Hvilken smartklokke skal du gå for?

GPS og laserpeker

Siden teknologien er skjult inne i parykken vil man kunne ha en datamaskin koblet til kroppen, uten at noe ser det, skriver selskapet. Så, hvordan kan en digital parykk interagere med menneskekroppen? Sony ser for seg et bredt bruksområde.

Patentsøknaden inkluderer forslag om integrert GPS, vibrerende motorer som kan gi beskjeder til hodebunnen, en ultralyd-transducer for å oppdage objekter, kamera, en sensor som oppdager parykkens posisjon i forhold til hodet, sendere for å kommunisere med andre dataenheter, og en laserpeker.

Sony sier at en parykk kan se både morsom og nøytralt ut, og at den gir mulighet for å kombinere en teknologisk enhet og et moteplagg.

I patentsøknaden står det også at parykken deres kan bestå av hestehår, menneskehår, ull, fjær, yakhår, bøffelhår, eller et hvilket som helst syntetisk materiale.

Les også: Dette bør alle IT-sjefer ta inn over seg

Parykk-til-parykk-kommunikasjon

Her er de syv bruksområdene som Sony foreslår:

1. Dynamisk hår

Et forslag fra Sony er å kombinere parykken med kunstige muskler, som ligner på hår og derfor kan brukes som "exstensions". Slik kan håret endre seg etter brukerens humør, ved at parykken måler hjernebølger. Hvis brukeren er opphisset vil håret endre form.

2. Kommunikasjon

Med kamera, og for eksempel wifi-tilkobling, kan parykken brukes til å kommmunsere med andre brukere. Med vibrasjonskommandoer kan en annen person gi deg retningsangivelser. Oppfinnelsen gir mulighet for kommunikasjon parykk-til-parykk, slik man har mulighet for med eksisterende "touch"-systemer, skriver Sony.

3. Kontroll av eksterne enheter

Ved hjelp av gester, ansiktsutrykk og mimikk kan man sende ulike signaler til andre apparater, som laptoper, tablets og smarttelefoner. For eksempel kan man sende et signal bare ved å heve et øyenbryn.

4. Powerpoint-presentasjoner

Å bruke fjernkontroll for å velge slides syntes Sony er håpløst gammeldags. Sony ser for seg en knapp plassert i "koteletten" av parykken, som kan styre presentasjonen (eller en hvilken som helst annen kontrollerbar enhet). Med andre ord kan du skifte slide med et lett trykk mot tinningen, eller igjen, ved å heve øyenbrynet. Her kan selvfølgelig også den integrerte laserpekeren komme til god nytte.

5. Helse

Med sine sensorer vil parykken kunne måle hjernebølger, temperatur, blodtrykk, svette, puls og andre ting for å ovevåke brukerens helsestatus. Parykken vil også kunne måle ytre forhold, som lydnivå, luftfuktighet, temperatur, og CO2-tetthet.

6. Navigering

Blinde og svaksynte kan få retningsangivelse ved hjelp av vibrerende komponenter inne i parykken, kombinert med GPS og ultralyd for å oppdage objekter. Sony har allerede testet dette og forteller at de var i stand til å hjelpe brukere å navigere opp og ned en trapp.

7. Dårlig hårdag

Og til slutt, hvis parykken din sitter skjevt eller er i uorden vil sensorer kunne fortelle deg om det også, skriver Sony.

Patentsøknaden ble lagt inn hos de amerikanske patentmyndighetene i går. Når smartparykken eventuelt finnes i butikkhyllene er det vanskelig å si noe om.

Les også:

Slik fungerer batteriet som endret verden

Slik kan du bygge roboter uten koding  

TEST: Acer Aspire S7: Acers ultrabook-flaggskip er brilliant

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.