ARBEIDSLIV

Skjebnedøgn i august

Claude R. Olsen
14. sep. 2002 - 09:00

Fornebu 29. august 2002: Pulsen øker, det er like før Øyvind Holmeide skal gjøre sin hittil viktigste salgstale for sitt OnTime Networks. I den halvmørke konferansesalen i Telenors nybygg på Fornebu sitter over seksti representanter for venture- og investeringsselskaper fra hele Europa.

Tilhørerne sitter på flere milliarder investorkroner. På 15 snaue minutter skal Holmeide overbevise dem om at nettopp hans selskap har fremtiden for seg og er verdt å satse på.

De pengesterke menn er deltakere i Norwegian Tech Tour, en todagers pakke for å gjøre utenlandske investorer kjent med norske teknologiselskaper i en tidlig fase.

Morgenen hadde startet dårlig for arrangøren av teknologituren. Et strømbrudd i løpet av natten hadde slått ut alle PC-ene som var rigget opp og testet dagen før. Innledningsvideoen måtte droppes.

Hektisk aktivitet løser til slutt flokene etter noe forsinkelse. Applaus fra salen. Investorene i teknologiaksjer har nok vært gjennom det samme selv.

Førstemann ut, Birdstep Technology, får en skjev start. Det går bedre for Photonyx. Hvordan skal Holmeide komme fra det?

Nøye forberedt

Noen dager før, i Oslo, 26. august: Øyvind Holmeide kommer opp i Startfondets lokaler i Øvre Storgate. Med seg har han presentasjonen han skal gi. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. J. Frode Vaksvik, daglig leder for Startfondet ASA og formann for den norske teknologituren, "hører" alle deltakerne i leksa sammen med en eller flere representanter for utvelgelseskomiteen.

Holmeide har presentert selskap og teknologi tidligere i selskapets toårige levetid. OnTime Networks har utviklet svitsjer og synkroniseringsutstyr for industrielt ethernet og blant annet levert til ABB. Prøvepresentasjonen går bra. Vaksvik er fornøyd. Dette vil gå bra overfor venturekapitalistene.

Billingstad, 16. august: OnTime Networks har fått vite at de er kommet med på Norwegian Tech Tour, sammen med 25 andre. Det var over hundre som hadde meldt sin interesse. Øyvind Holmeide og hans medgründer Lennart Liljeström i Västerås, har allerede vist at de kan tjene penger på sin kunnskap og teknologi. Nå står de foran muligheten til å gå hardere ut internasjonalt. Holmeide er nøktern optimist foran møte med venturekapitalistene.

- Jeg håper å få interessante kontakter og blir skuffet dersom det ikke blir noen oppfølging etter presentasjonen, sier han.

Tilbake til Fornebu 29. august: Holmeide tar sats. Teknikken fungerer. Presentasjonen flyter fint. Holmeide holder et engasjert innlegg om teknologi, marked, konkurrenter og organisasjon. Argumentene avleveres med trøkk, hele kroppen er med. "To minutter igjen." Konferansieren er en nådeløs tidtaker. Tempoet skrus opp et par hakk. Det holder med et nødskrik å få med siste PowerPoint-slide før tiden er ute. Så kaffepause.

Kommentarene mellom kaffeslurkene er at "dette var bra". Hva synes Holmeide selv?

- Jeg synes det gikk bra. Jeg er glad det ikke var meg som fikk tekniske problemer, sier han oppglødd. Kaffepausene og lunsjen er lukene for å skape nettverk.

- Jeg fikk snakket med en del aktuelle kandidater til å investere i selskapet, blant dem fire ulike venturefond. Vi er optimistiske og har definitivt forventninger til at det kommer noe ut av dette, sier Holmeide som samtidig understreker at han og selskapet har god tid.

- Vi er ikke avhengige av å få investorer fra dette arrangementet. Vi har andre løp for å finansiere utviklingen av bedriften, sier han.

Fornøyde

De 65 deltakerne fikk med seg en mottakelsesmiddag i Gamle Logen i Oslo, der 250 av de som teller i norske investeringsmiljø deltok. Dessuten besøk i Telenors nye bygg på Fornebu, besøk til IT Fornebu og Simula forskningslaboratorium, fly til Sogndal, båttur til Balestrand og overnatting på Kvikne hotell, båttur til Bergen, besøk til Troldhaugen og besøk til Statoils treningssenter. På hvert stopp var det en eller flere selskapspresentasjoner.

- Turen var velorganisert og selskapene viste god substans. De største utfordringene er det snarlige behovet for å internasjonalisere og behovet for å integrere en internasjonal ledelse, siden selskapene mangler hjemmemarked, sier Hans G. Schreck i tyske tvm Techno Venture Management. - Jeg planlegger å følge opp flere selskaper og en investering i Norge er absolutt en mulighet.

Ross Bott fra Redpoint Ventures i California som studerer europeiske teknologiselskaper med potensial, synes presentasjonene er bra, også sammenlignet med dem han har overvært i San Francisco

- Utlendingene var entydig positive både til selskapene og presentasjonene. Vi hadde med veldig fornøyde folk, sier Hans-Christian Guren i Startfondet ASA som også er styreleder i OnTime Networks. Han forventer snarlige oppfølgingsmøter mellom investorene og de enkelte selskapene.

- Størstedelen av selskapene gjorde en god presentasjon. Arrangørene hadde lagt et effektivt program med mye nyttig, sier Tore Mengshoel i Teknoinvest Management AS.

Investor-magnet

Målet for Norwegian Tech Tour er å få internasjonale ventureselskaper til å investere i norske teknologibedrifter, hjelpe norske bedrifter til å lykkes internasjonalt og bygge internasjonale nettverk.

Bak den norske teknologituren står European Tech Tour Association, som er en non-profit-stiftelse med hovedkvarter i Sveits. Den står bak to teknologiturer i året til ulike land i Europa. Det vil gå minst fire år før neste tur i Norge.

Turene er svært populære. De ca. 60 plassene er alltid fylt opp. Venturekapitalistene får treffe kremen av oppstartsselskaper i hvert land i løpet av to hektiske døgn

www.techtour.com



Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.