Konserndirektør Svein Hov Skjelle sa opp stillingen som administrerende direktør samtidig som styret i BetonmastHæhre i mars varslet at de ville skille ut Betonmast som eget selskap.
Skjelle ble midlertidig engasjert for å lede konsernet gjennom splitten, men nå er det klart at han likevel fortsetter på permanent basis - som administrerende direktør for Betonmast Hæhres anleggsdel.
Betonmast har utgjort konsernets byggvirksomhet, mens anleggsdelen har bestått av Hæhre Entreprenør, Isachsen Anlegg og Steen & Lund samt en rekke virksomheter og eiendeler organisert under BetonmastHæhre Industri og BetonmastHæhre Tomteutvikling.
Det er i dag ansatt mer enn 3000 personer i BetonmastHæhre-konsernet, og konsernet hadde en samlet omsetning på drøyt 13 milliarder kroner i 2018. Omlag 1000 ansatte blir med Betonmast, som stod for drøyt syv milliarder kroner av fjorårets omsetning.
Anleggsbiten av konsernet vil fremdeles være en stor aktør med drøyt 2000 ansatte, og en omsetning i 2018 på cirka seks milliarder kroner.
- E16 Åsbygda-Olum: Hæhre, Skanska og JV Implenia Roadbridge videre i konkurransen
Kulturforskjeller
Betonmast og Hæhre Isachsen-gruppen fusjonerte i 2017, samme år som Tronrud-gruppen og anleggsgartner-selskapet Steen & Lund ble kjøpt inn i konsernet. Men BetonmastHæhre meldte allerede i september i fjor om at kulturforskjellene i konsernet var krevende, og omorganiserte konsernet til et holdingselskap med to virksomheter - bygg/eiendom og anlegg.
I midten av mars kom imidlertid meldingen om at styret i BetonmastHæhre hadde bestemt seg for å skille ut Betonmast som eget selskap igjen, og skjelle varslet sin avgang som leder for holdingselskapet. Skjelle uttalte den gang følgende:
«BetonmastHæhre-konsernet består av en rekke dyktige entreprenører, men med nokså ulike syn på virksomhetsstyring og hvilke forutsetninger som må ligge til grunn for at vi skal kunne bygge et stort og lønnsomt entreprenørkonsern. Det har gjort det svært krevende å lede denne virksomheten, og jeg har derfor valgt å si opp min stilling.»
I løpet av de knappe to månedene som har gått, har Skjelle imidlertid bestemt seg for å takke ja til å lede det som skal bli et rent anleggsselskap.
– Betyr det at Betonmast nå kan drive etter de forutsetningene de mener er riktige og anleggsdelen kan drive etter de forutsetningene du mener er riktige, eller var det andre som hadde ulikt syn på virksomhetsstyring og forutsetninger?
– Jeg ønsker ikke å utdype pressemeldingen ytterligere. Det som er viktig for meg nå, er at vi har fått på plass en god ledergruppe i anleggsdelen av selskapet.
I en pressemelding BetonmastHæhre sendte ut i dag, sier Skjelle at han takket ja til å lede anleggsselskapet «på bakgrunn av god dialog med både sentrale eiere og styret. En viktig årsak til at jeg har valgt å takke ja til denne spennende muligheten, er at vi sammen har tatt tak i det jeg opplevde som utfordringer i disse organisasjonene. Dette går blant annet på tydeliggjøring av roller og forventningsavklaringer.»
– Kan du konkretisere hva du mener med tydeliggjøring av roller og forventningsavklaringer?
– Nei, jeg ønsker ikke å utdype det som står i pressemeldingen.
- Hæhre Entreprenør Signerte kontrakt på to tunnelprosjekt i Stryn
– Gode forutsetninger for bedre resultater
Heller ikke økonomisk har konsernet levert gode resultater etter fusjonsåret 2017, og driftsresultatet for fjerde kvartal i fjor endte på minus 223 millioner før skatt og goodwillnedskrivinger på 500 millioner kroner.
– Det er ingen hemmelighet at vi måtte ta noen tap innenfor anlegg i fjor. Det har skjedd endringer i regnskapsprinsipper for hvordan man inntektsfører prosjekter, og det har vært et par store prosjekter hvor det har vært uenigheter mellom oss og byggherrer om betaling. En stor del av tapene i fjor skyldes forhold rundt dette, sier Skjelle.
– Føler du at dere starter på en ny frisk nå som dere kan konsentrere dere om anleggsbiten?
– Omorganiseringen av konsernet til holdingselskap i fjor høst, frigjorde en del energi, og har gjort at vi kan konsentrere oss om virksomhet som gir bedre vekst og lønnsomhet framover. Vi har stor produksjonskapasitet og evne til å gjennomføre prosjekter, og jeg mener vi har gode forutsetninger for å gjøre det bedre økonomisk enn vi har gjort de siste årene, sier Skjelle.
- Kjøper 40 biler, hengere og påbygg: Hæhre Isachsen med stor Volvo-avtale
Ledergruppen på plass
Da utskillelsen av Betonmast ble meldt i mars, hadde Skjelle tatt på seg et 12 måneder langt engasjement for å sikre en vellykket splitt av konsernet. Han sier imidlertid til Veier24 at prosessen skal gå raskere enn det.
– Vi jobber etter en intern tidsplan, men har ikke gått ut med noen sluttdatoer for prosessen. Det er flere steg som gjenstår. Nå har vi fått satt opp en permanent organisasjon, så må vi sluttføre delingen av det strukturelle, og få en god finansieringsmodell av de forskjellige virksomhetene. Og så må det arrangeres en generalforsamling. Det er flere ting som må på plass før vi er i mål, men det skal gå betydelig raskere enn 12 måneder.
Svein Hov Skjelle ble ansatt som økonomidirektør i BetonmastHæhre 1. januar 2018, og var før det administrerende direktør i Norwegian Property. Han var økonomidirektør fram til han overtok som konsernsjef i september i fjor.
I ledergruppen får skjelle med seg folk som allerede har lederposisjoner i konsernet. I følge pressemeldingen fra BetonmastHæhre vil Peter Kvisgaard bli juridisk direktør etter gjennomført splitt, mens Hege Løe blir økonomidirektør og Eddie Bastiansen finansdirektør i anleggsselskapet. Kvisgaard kommer fra rollen som juridisk direktør i Betonmast, men har det siste året også jobbet mye inn mot anleggsselskapene. Løe og Bastiansen har i dag rollene som henholdsvis økonomi- og finansdirektør i BetonmastHæhre Holding. De kjenner også anleggsvirksomheten godt, i følge selskapet.
Konsernet kommer til å skifte navn etter splittelsen, ettersom anleggsdelen ikke vil ha noen tilknytning til Betonmast-navnet. Det er imidlertid ikke bestemt hva det nye navnet blir. De enkelte delene av konsernet, hvor Hæhre Entreprenør, Isachsen Anlegg og Steen og Lund er de største, kommer imidlertid til å fortsette i markedet under egne merkenavn, som nå, opplyser Skjelle.
– Det er gode og etablerte navn, så de kommer vi til å beholde. Det vil bare være holdingselskapet som endrer navn.
- Albert Hæhre trapper ned: Gudmund Roen blir sjef i BetonmastHæhre Anlegg