I forrige nummer skrev vi om trådløs styring av lyset i huset. Denne gangen er det lyd og bilde som er tema.
De fleste har hørt om muligheter for lyd i alle rom, skjulte høyttalere, og flerfunksjonelle systemer. Men hva er det, og hvordan virker det?
Det finnes flere leverandører av slikt utstyr, men man må i stor grad handle bokser som er laget for å snakke sammen. I tillegg til høyttalere kan kilder for lyd og bilde være typiske ting som kan egne seg til gjenbruk. Da tenker vi på CD-spiller, DVD-spiller, eller kanskje en tuner.
Basissystemer
De aller fleste klarer seg med et basissystem. Da har du to høyttalere, altså stereo, i seks forskjellige rom. Det kan for eksempel være stue, kjøkken, bad, og noen soverom, eller kanskje en veranda. For å styre lyden i det respektive rom har du et berøringspanel med OLED-skjerm som monteres i hvert av dem.
Dette programmeres med knapper for nettopp de enhetene du har valgt å koble til systemet, uansett hvilken cd eller radio du har valgt å koble til. Disse enhetene, samt forsterkerne som sitter i selve systemenheten, kan du deretter styre fra hvilket rom du ønsker.
Monteringen av et såpass komplekst system hører fagfolk til. Det kan kanskje være mulig å avtale at man gjør kabelstrekkene selv, men det krever en innføring. En av årsakene er at hvert eneste system må programmeres, og det krever spesiell programvare. Likevel er ikke prisen avskrekkende. En slikt basissystem koster deg rundt 30-35.000 kroner, pluss montering. Prisen på monteringen avhenger selvfølgelig av mengde arbeid hos den respektive kunden.
Store muligheter
Dersom du ønsker å utvide, så er det fantasien som setter grenser. Du kan for eksempel distribuere video på samme måte som lyd, men dette krever en mer avansert hovedmodul. I tillegg krever det en DVD-spiller og ytterligere trekking av kabler.
Dersom du først inkluderer video, så er det kjedelig å måtte bort på veggen for å velge kanaler. Suppler med en fjernkontroll, og problemet er løst. Da kan du sitte i sofaen og styre både lyd og bilde i alle rom, uavhengig av hverandre. Når du først velger et system som også takler video, så åpner det seg også andre muligheter. Du kan eksempelvis koble opp et kamera ved ringeklokken. Når det ringer på døren, så dempes musikken og bilde av den som står utenfor kommer opp på skjermene i OLED-displayet på veggen.
Du kan også koble opp en IP-telefon. Også da dempes lyden dersom telefonen ringer.
Om du tar den helt ut når det gjelder muligheter, så kan lys, persienner, kinolerret og andre gadgets styres fra det samme systemet. Du kan for eksempel programmere latmannsknapper som gir flere kommandoer på en gang.
I kinorommet kunne det være greit om en knapp både senker lerretet, skrur på projektoren, demper lyset, og setter i gang popkornmaskinen. Umulig? Absolutt ikke. Som sagt, det er kun fantasien som setter grenser, og for noen også lommeboka.
:::RAMME:::
Tre alternativer
Elan
www.elanhomesystem.com
En av de mest kjente produsentene av multiromsystemer. Elan har en rekke produkter for lyd, blide og fjernstyring i ypperste klasse, med dertil hørende prisnivå.
Den trådløse fjernkontrollen styrer lyd, TV, radio og musikk der du er eller i alle rom i huset. Dette er rett og slett en trykksensitiv håndkontroller du betjener med fingertuppene, som også gir tilbakemelding om hva som foregår rundt i huset. I alle fall hvilken musikk som spilles, hvilke lys som er på, hvor varmt det er i svømmebassenget og video fra inngangsdøren når noen ringer på.
Med den rette oppkoblingen kan den også styre hjemmekinoanlegget. Luksuskontroll over hjemmeunderholdningen koster nærmere 3 500 dollar for fjernkontrollen alene.
Bilde: elan (1)
Russound
www.russound.no
Systemene fra denne leverandøren er i hovedsak basert på Cat-5 kabling, nettverkskabler for oss vanlig dødelige. Systemet tillater distribusjon av lyd, bilde og video med full interaktivitet og individuell styring i hvert enkelt rom.
Russound leverer produkter både i budsjettklassen og opp til CAV6.6 som gir 6 rom, 6 kilder multirom kontroller for både lyd og bilde. Denne toppserien støtter også en rekke tillegsprodukter, som lyd- og mediaservere, dokkingstasjon for iPod og interkomsystemer til hjemmet.
Bilde: cav6.6 front
Netstreams USA
www.scandecsystemer.no
Netstreams har produktsereiene Musica, for lyddistribusjon til 6 rom, opp til 18 med ekstra sentralenheter. De lager også Digilinx, et mer avansert system basert på nettverkskabling som støtter et ubegrenset antall rom – og like mange lydkilder.
Systemet distribuerer ukomprimert full-båndbredde høykvalitetslyd, og kan kontrolleres / programmeres av en web-leser. Det finnes et stort utvalg ekstrautstyr som kan løse så å si alle utfordringer og spesialtilfeller.
Bilde: netstreams