NYHETER

Skolerer infrastrukturbransjen i BIM

Nye arbeidsprosesser, nye kontraktskrav, nye verktøy, ny kompetanse og tett samhandling… Dette er noe alle aktører behøver å mestre hvis man skal konkurrere om samferdselsprosjekter framover.

Thor Hestnes
7. apr. 2014 - 12:39

BIM blir nå standarden også i anleggssektoren. Bransjesatsingen BA2015 gjennom Byggenæringens Prosjektskole har iverksatt et målrettet seminarprogram for å øke kunnskapen og forståelsen.

Ett av konsulentselskapene i bransjen som for lengst har vært proaktiv og endringsdyktig i forhold til BIM, er Rambøll. Selskapet var blant de første til å benytte seg av dette seminarprogrammet for å forankre BIM-satsingen sterkere i hele konsernet.

– For å være en god rådgiver må kunnskapen være god på alle nivåer, uttaler prosjektleder Tone Rødby Kristiansen, som sammen med divisjonsleder Svein-Ove Pettersen har stått i bresjen for Rambølls satsing på BIM for infrastruktur.

– Det er viktig at ledere har en forståelse for prosesser, behov, forskjeller og tekniske utfordringer, slik at de kan se kunders utfordringer og forsikre dem at vi vet best og gir den beste rådgivningen.

– Hovedgrunnen for at vi kjørte dette kurset for ledere, divisjon, seksjon og avdelingsledere var for å få gjennomgående kunnskap på alle nivåer om bruken av BIM, sier Tone Rødby Kristiansen.



Skaper felles BIM-forståelse

Byggenæringens Prosjektskole er et resultat av den nasjonale satsingen BA2015 som har som mål å øke effektiviteten og bærekraften i BA-næringen. BIM-seminaret (det neste går den 30. April i Oslo) er derfor rettet mot ledere og mellomledere hos samferdselsaktører som deler denne målsetningen.

– Kravene om BIM for infrastruktur kommer fra Jernbaneverket, Statens vegvesen og Statsbygg, samt en del entreprenører, forklarer Rødby Kristiansen i Rambøll videre. – Dette stiller nye krav som vi må forholde oss til i hverdagen. Utfordringene ligger i tilbudsskriving, gjennomføringsprosessen og leveranser fra fagene.

 

Alt du bør vite om BIM for infrastruktur

Det spesielle BIM-seminaret tar utgangspunkt i praktisk erfaring fra infrastrukturprosjektering ved hjelp av BIM i Norge så langt. ViaNova Plan og Trafikk er en av foredragsholderne i seminaret. Selskapet har gjort 3D-prosjekteringen på de fleste store 3D-baserte samferdselsprosjekter som er gjennomført her til lands. Foredragene forteller utførlig hvordan man har gjennomført prosjektene, og hva som fungerer og ikke fungerer.

– Vi har bare fått positive tilbakemeldinger fra de som stilte på seminaret. Alt i alt tror jeg det løste en del misoppfattelser og skapte en felles forståelse. Det er prosessen, riktig verktøy og valg av riktig nivå som er hovedbudskapet, ikke teknisk diskusjon om ulike formater, sier Tone Rødby Kristiansen.

 

Arbeidsprosessen i fokus

BIM-seminaret til Byggenæringens Prosjektskole har hovedfokus på de smidige arbeids-prosessene man må innføre for å få tatt ut den store effektivitetsøkningen som BIM tilbyr. Vektlagt blir også erfaringer fra andre bransjer som har benyttet seg av BIM, VDC, LEAN og Concurrent Engineering for å skape gode arbeidsprosesser.

BIM-baserte prosjekteringsprosesser som Concurrent Engineering er allerede benyttet i flere år innenfor romfart og i oljeindustrien. Metodikken kan redusere prosjekteringstiden med opp til 30%. Med dagens BIM-teknologi er det fullt mulig å oppnå disse gevinstene også innenfor samferdselsprosjektering i Norge. Knut Øxnevad, som har mer enn 10 års erfaring som tilrettelegger for Concurrent Engineering i oljeindustrien og i NASA, er gjesteforeleser.

Seminaret vil vise hvordan BIM-modeller effektivt kan benyttes gjennom alle fasene i et prosjekt – fra tidligfase, via prosjektering og bygging, til forvaltning.

Les mer om BIM-seminaret på nettsiden http://www.bedreprosjekter.no/kurs/kurs/alt-du-bor-vite-om-bim-for-infrastruktur/.

Neste seminarmulighet er 30. april.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.