En rekke energiselskap bød på konsesjonene, som til slutt gikk for til sammen 8,4 milliarder kroner.
Myndighetene i Skottland kaller satsingen på vindkraft til havs et viktig steg i retning av såkalt netto nullutslipp.
De fleste konsesjonsområdene ligger øst, nordøst og langs nordkysten av Skottland, og bare ett anlegg skal bygges utenfor vestkysten.
Vindmøllene skal enten bygges som flytende, faste eller kombinerte installasjoner, og de vil legge beslag på et 7.000 kvadratkilometer stort område.
Stort potensial
– Det er vanskelig, svært vanskelig å overdrive hvilken betydning dagens kunngjøring vil få for framtida vår når det gjelder energi, miljø og økonomi, sier førsteminister Nicola Sturgeon.
Hun understreker at mye arbeid gjenstår før de nye vindmølleparkene til havs står klare, men sier at følgene av satsingen vil bli store.
– Dette har ikke bare potensial til å dekke energibehovet vårt fra fornybare kilder, men også til å posisjonere oss som en stor eksportør av fornybar kraft og grønt hydrogen, og det vil også innebære store muligheter for økonomien, sier Sturgeon.
– Dette gir utsikter til tusenvis, kanskje titusenvis av jobber, grønne jobber av høy kvalitet, når vi nå går inn i skiftet til netto nullutslipp, sier hun.
Norske selskap
Tre norske selskaper er blant dem som har fått tildelt lisens på nye havvindprosjekter utenfor kysten av Skottland, skriver E24.
BW Ideol skal sammen med selskapene Baywa og Elicio utvikle en flytende havvindpark med en kapasitet på 960 megawatt.
Fred. Olsen Seawind skal sammen med svenske Vattenfall utvikle et flytende havvindprosjekt med produksjonskapasitet på 798 megawatt.
Magnora Offshore Wind skal utvikle et havvindprosjekt med en produksjonskapasitet på 500 megawatt.
Equinor og Aker Offshore Wind opererer fra før vindkraftanlegg i Skottland, men ingen av dem var blant vinnerne i den siste konsesjonsrunden.
London skal bruke kloakken til oppvarming