Brorparten av veksten skal være innenfor automatisering generelt (bygg og industri) og marine-, olje- og gassindustrien. Elektrodelen forblir dominerende. Til å lede utviklingen de neste årene har selskapet nettopp ansatt Jon Helsingeng som administrerende direktør. Hans kvalifikasjoner minner sterkt om profilen som stillingsutlysningen kunne ha hatt om den hadde vært ute på det åpne markedet. Han er utdannet sivilingeniør i elektro og kraft fra NTH i 1981.
- Fra 1982 til 1990 arbeidet jeg for Det norske Veritas, blant annet med skipsgodkjenning, og oppfølging av elektro- og automatiseringsanlegg på offshoreplattformer som Heimdal, sier Jon.
Automatisering og marine var også sentrale elementer i Jons neste stilling. Han arbeidet for ABB i Norge fra 1990 til 1996. Der var han med på å bygge opp marinevirksomheten for automatisering, og jobbet med salg av løsninger til bransjen.
Blir toppleder
Jon fortsatte i samme sporet da han i 1996 kom til Honeywell, som salgssjef for automatiseringsløsninger fram til 2001. Deretter fungerte han som administrerende direktør fram til han forlot selskapet i 2007.
Foruten prosesskontroll og industrielle it-løsninger, eller manufacturing execution systems (MES), hadde Honeywell i deler av Jons periode også byggautomatisering og prosessinstrumentering.
Den neste stillingen han hadde var som salgsdirektør for Kongsberg Maritimes, der de rendyrket automatiseringsløsninger for olje- og gassindustrien. Da divisjonen ble skilt ut i et eget selskap i 2009, Kongsberg Oil and Gas Technologies, ble han med i ledergruppen og var ansvarlig for alle markedsaktivitetene.
- Det mere rendyrkede softwareselskapet har blant annet flere typer simulatorer og løsninger for optimalisering og integrerte operasjoner (IO) for olje og gass, forklarer Jon.
Ledelse til låns
Rundt årtusenskiftet satte Jon seg på skolebenken igjen. Administrativt påfyll stod på menyen, og han tok en MBA (master of business administration) ved Handelshøyskolen på deltid over 2 år, hvor han spesialiserte seg på e-business.
- Vi opplevde det litt paradoksalt under dotcom-krasjet i 2000, men også den var nyttig å få med seg, sier han.
Mange i elektro- og automatiseringsbransjen kjenner Jon fra sitt engasjement fra foreningen Ifea, der han satt i styret fra 2003 til i fjor. De seks siste årene var han også styreleder.
I 2010 ønsket direktøren å ta en pause fra faste stillinger i større organisasjoner, og startet som selvstendig konsulent og utleier av ledelsestjenester. Der utførte han blant annet et par store oppdrag for TTS, innen store kranleveranser og boreteknologi.
Uimotståelig tilbud
Jon var fornøyd med rikets tilstand, men så dukket Eaton opp med et tilbud han ikke kunne si nei til.
- Det var først og fremst muligheten for å være med å bygge selskapet videre som fristet meg.
- I tillegg er det spennende å komme tilbake til et fagmiljø hvor jeg har mange kontakter, sier direktøren og smiler.
Jon forteller at den viktigste oppgaven for ham framover blir å videreutvikle virksomheten, med litt ekstra trøkk mot industri.
- Vi skal spesielt løfte den industrielle satsingen, og spesielt mot marine-, olje, og gassindustrien.
Standard boligstyring
Konkurrenter som tror Eaton vil hvile på sine laurbær med markedsandelene på elektro- og automatisering innen næringsbygg og boliger, vil bli skuffet. Direktøren understreker at selskapet skal satse ytterligere på løsninger for bygninger, innenfor både elektro og automatisering.
- Jeg tror for eksempel at morgendagens boliger vil ha styringsteknologi som en standard, for bedre miljø, komfort og sikkerhet. Og der er vi godt posisjonert med vår Xcomfort-løsning, som er i rask vekst, forklarer Jon.
Over mot olje og gass
Men det er altså industrimarkedet som skal få størst oppmerksomhet hos den nybakte direktøren. Jon medgir at selskapet trenger et skikkelig synlighetsløft. Men å bli mer kjent er selvsagt ikke nok.
- Vi skal øke både kapabiliteten og kapasiteten mot industrimarkedet, poengterer han.
- En stor del av salget vil bli gjort via partnere, men vi skal stå for utviklingen av nye løsninger som markedet trenger.
Det norske datterselskapet vil trolig nyte godt av konsernets økte satsing på olje- og gassmarkedet i utvalgte områder.
- Vi arrangerte en teknologidag for olje- og gassbransjen i Oslo og London i sommer, sier Jon.
Norske aktører viser stor interesse, og direktøren mener dette viser at selskapet har et uutnyttet potensiale.
- Det gjelder ikke bare porteføljen til Eaton Electric innen blant annet avbruddsfrie strømforsyninger (UPS, journ. anm.) og andre elektriske systemer, men også konsernets hydraulikkløsninger, som blir distribuert gjennom partnere her på berget, slår han fast.
Oppkjøp gir 50 prosent økning
Direktøren og hans 100 norske kollegaer vil nok også få drahjelp til den raske veksten når det siste tilskuddet i Eaton-familen kommer på plass.
- Dersom alt går etter planen, overtar vi selskapene i Cooper Industries i løpet av året, forteller Jon.
Cooper-selskapene produserer blant annet elektro- og automatiseringsprodukter, inkludert ex-løsninger, og har 36 000 ansatte. Dermed øker Eaton til nærmere 110 000 ansatte globalt
Norge er en tungvekter i Eaton
Makroperspektivet er det neppe noe å si på. Men Jon forteller at datterselskapene i konsernet har stor frihet, og at virksomheten i Norge allerede har stor omsetning sett ut ifra folketallet.
- Vi er det fjerde største Eaton-selsksapet i Europa, målt etter omsetning. Derfor er konsernledelsen svært lydhør for våre lokale behov.
- Et eksempel er vår trådløse lysbryter som nærmest har blitt standard i det norske markedet. Den er tilpasset størrelsen på lysbrytere i Norge, forteller han.
Smarte løsninger
Direktøren blir ivrig, og viser oss en ny bryter for sikringsautomatisering. Av alle Eaton-land, blir den først tatt i bruk i Norge.
- Den er ikke termomekanisk som konvensjonelle løsninger. Strømmen måles derimot av en liten spole, og bryteren har en kompakt fjær som løser ut kursen.
- Samtidig blir strømmen målt og logget, og kan leses ut digitalt for å gi full oversikt over hendelsesforløpet, forklarer han.
Jon trekker også fram selskapets Smartwire-konsept, en integrert koblings- og kommunikasjonsløsning, som et eksempel på noe med et hyggelig vekstpotensial. Konseptet fikk blant annet en teknologipris på Hannover Messe i 2010, og aktører som Phoenix Contact og Hilscher har kastet seg over løsningen. Blant annet utvikler kommunikasjonseksperten Hilscher portaler, eller gatewayer, mellom Smartwire og industrielt Ethernet som Profinet, Powerlink og Ethercat.