Miljøbevegelsen trykker GEs miljømål til sitt bryst.
Både Bellona og Greenpeace er glade for at storselskaper som GE går foran med klare mål og verdier.
– GE leverer veldig mye av teknologien og produktene som er med på å forurense og samtidig forsker de på teknologi som kan være med å løse mange av utfordringen vi står overfor, sier Marius Holm, nestleder i Bellona.
Penger i miljø
Greenpeace-leder Truls Gulowsen mener GE beviser at det er business i å tenke miljø.
– Det er viktig at toppledelsen definerer mål og setter av ressurser til å følge opp, sier Gulowsen til Teknisk Ukeblad.
I 2005 satte GE-konsernet med mer enn 300.000 ansatte i over 100 land i gang et miljøprogram kalt Ecomagination.
Miljømål
Fram til 2012 skal konsernet nå en rekke mål, brutt ned på enkeltområder som egne utslipp av klimagasser, bruk av vann og økning i forsknings- og utvikling på miljøområdet.
Innen utgangen av 2008 skulle flere delmål være nådd.
– Disse har vi klart og til dels med god margin, sier administrerende direktør Eystein Aspesletten i GE Energy Norden.
GE omsatte for over 180 milliarder dollar i fjor. Til tross for finanskrise øker GE inntektene. Og best går det innen miljøriktige teknologier og produkter.
Norske tiltak
Virksomheten i Norge blir liten i forhold til resten av verden, men også her jobbes det etter de samme Ecomagination-planer.
– Vi går gjennom energi- og vannbruk i våre produksjons- og kontorlokaler og ser hvor vi kan sette inn tiltak, sier Aspesletten.
Han jobber imidlertid mest med å selge en nyutviklet vindturbin på 2,5 MW til det svenske og norske markedet.
Gode eksempler
Gulowsen i Greenpeace er fornøyd med at GE gir et godt signal til omverdenen og ikke minst andre selskaper med sine skrytelister.
Marius Holm i Bellona mener GE må gå enda lenger og forske mer på fornybar energi til erstatning for mange av de forurensende produktene GE produserer.
– De bør også se på livssyklusutslipp fra produktene de selger og hjelpe kundene til å redusere sine utslipp i enda større grad.
Investert i Think
Ett av GEs miljøriktige tiltak i Norge er en liten investering i el-bilprodusenten Think.
Selskapet har en baktanke: De bygger ny fabrikk for produksjon av litiumbatterier og de levere elektromotorer og annet utstyr som kan brukes i elbiler.
– Vi er opptatt av elektrifisering av transportsektoren og ser elbil som et viktig konsept, sier Aspesletten.