Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er i USA for å diskutere klima- og utviklingsspørsmål med sentrale politikere og organisasjoner.
Han tror at amerikanerne er i ferd med å ta lederskapet i klimakampen, noe resten av verden har ventet på.
Endring i holdning
– Mye har skjedd i USA de siste årene. Nå er det ingen som trekker tvil om at klimaforandringene er et problem. Jeg tror det vil skje mye her de neste årene, sier Solheim.
Når en sentral SV-politiker står utenfor Det hvite hus og skryter av amerikanerne i klimaspørsmål, er det tydelig at CO 2-debatten er kommet inn i en ny fase. Men det er fremdeles svært usikkert om USA vil undertegne en internasjonal klimaavtale i København i 2009.
Interesse, ikke forståelse
-Det er betydelig endring i den amerikanske klimapolitikken. Men fokuset er først og fremst på innenriksnivå. Det er interesse, men ikke forståelse, for det som skjer internasjonalt, sier Jonathan Pershing i tenketanken World Resources Institute.
Han forteller at det er stor frykt for å bli utkonkurrert av Kina hvis USA tar globalt lederskap i klimakampen.
Rafe Pomerance mener det er issmeltingen i Arktis som vært en vekker for det amerikanske folk.
– Dramaet i Arktis har satt temaet på dagsorden. Bildene av issmeltingen i de polare områdene har virkelig gjort folk oppmerksomme på problemet, sier Pomerance.
Økonomien kan ødelegge
Både Pershing og Pomerance er bekymret for at den økonomiske situasjonen i USA kan ta fokuset bort fra klimadebatten.
– Økonomisk nærmer vi oss en resesjon. Samtidig vil CO 2-reduksjoner øke energiprisen. Det er her debatten vil komme, og den neste administrasjonen i USA vil måtte ta hensyn til begge deler, sier Pomerance.
– Romney er en klimakatastrofe
Erik Solheim inviterte ledere fra flere amerikanske tenketanker og miljøorganisasjoner til et møte i den norske ambassaden i Washington DC. De var samstemte om at det vil være et stort tilbakesteg for klimadebatten hvis republikaneren Mitt Romney blir president.
Romney har blant annet kritisert sin argeste konkurrent om å bli Republikanernes presidentkandidat, John McCain, for å støtte det han kaller radikale klimalovendringer.
– Vi er bekymret for Romney. Han har ikke vist vilje gjøre noe som helst for klimaet. Denne fyren har ikke ”guts”, sier Ned Helme, leder av tenketanken Center for Clean Air Policy.
Samtidig understreker Rafe Pomerance i Climate Policy Center at Romney kan skape større fokus på klima i valgkampen.
– McCain og alle kandidatene til Demokratene er samstemte i klimaspørsmålet. Derfor er det en fare for at det ikke vil bli debatt rundt dette hvis McCaine stiller. Men hvis Romney blir republikanernes kandidat kan klimaspørsmålet bli sentralt i presidentvalgkampen, sier Pomerance.