OLJE OG GASS

– Slaget om Lofoten står i regjeringen

IKKE PARTISAK: Slaget om hvorvidt Lofoten skal åpnes for oljevirksomhet står i regjeringen og ikke innad i Arbeiderpartiet, mener nestleder Bård Vegar Solhjell i SV. Her (t.v.) sammen med nestleder Audun Lysbakken under SVs landsstyremøte i Oslo lørdag formiddag.
IKKE PARTISAK: Slaget om hvorvidt Lofoten skal åpnes for oljevirksomhet står i regjeringen og ikke innad i Arbeiderpartiet, mener nestleder Bård Vegar Solhjell i SV. Her (t.v.) sammen med nestleder Audun Lysbakken under SVs landsstyremøte i Oslo lørdag formiddag. Bilde: Scanpix
23. mars 2010 - 07:30

– Det er gledelig at Oslo Ap går inn for petroleumsfrie soner i nord, men vedtaket vil neppe få mye å si for utfallet av saken, sier Solhjell til NTB.

Kampen om oljerikdommen utenfor Lofoten og Vesterålen er inne i en kritisk fase. 15. april vil det faglige grunnlaget for den oppdaterte forvaltningsplanen for Barentshavet bli presentert i en ny rapport.

Så kommer en høringsrunde, før regjeringen senere i år legger fram en stortingsmelding om saken. Der vil det bli tatt stilling til om en konsekvensutredning skal gjennomføres eller ikke.

– Den avgjørende diskusjonen står om konsekvensutredningen. Den er et juridisk nødvendig første steg på veien mot oljeboring, hevder Solhjell.

Sa nei

SV-toppen mener det er åpenbart for alle at Ap-ledelsen er for oljeutvinning og at den sannsynligvis også har et flertall i partiet bak seg.

– Men det er ikke innad i Ap dette spørsmålet skal avgjøres, sier han.

Ifølge Solhjell er det folkelig motstand og innsatsen til SV og Sp i regjering som avgjør om oljeinteressene vinner fram eller ikke.

– Jeg kan love at SV legger stor vekt på å få gjennomslag. Hvis ikke vi tar steget fra oljealderen og inn i fornybaralderen nå, når skal vi da gjøre det? Vi er nødt til å snu ressursbruken fra olje til nye næringer, sier han.

Til store protester fra partifeller i nord, gikk et knapt flertall i Oslo Ap lørdag inn for opprettelsen av oljefrie soner utenfor Lofoten og Vesterålen. Også i Sør-Trøndelag har lokallaget fattet et lignende vedtak.

Men til tross for at lokallaget til statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og partisekretær Raymond Johansen har sagt nei til oljeboring, legger ikke partitoppene inn på vernelinjen med det første.

Fredet inntil videre

– Vi har et landsmøtevedtak som sier at vi skal avvente forvaltningsplanen før vi tar stilling til leteboring. Og en konsekvensutredning er ikke det samme som å si ja til oljeboring, sier Ap-sekretær Raymond Johansen til NTB.

I Soria Moria II slår regjeringen fast at det ikke skal åpnes for oljevirksomhet i det aktuelle området i inneværende stortingsperiode. Samtidig heter det at regjeringen vil ta stilling til spørsmålet om en konsekvensutredning i forbindelse med revideringen av forvaltningsplanen.

– Hvis man sier at man iverksetter en konsekvensutredning for å finne ut mer, så ligger det her en intensjon og et ønske om å starte oljevirksomhet, sa Ap-sekretæren i et intervju med ANB i november i fjor.

AUF-leder Martin Henriksen understreker at landsmøtevedtaket ikke er en blankofullmakt som gjør det mulig for Ap-ledelsen å trumfe igjennom en konsekvensutredning.

Krever ny runde

– Vi må ha en ny behandling av saken i sentralstyret. Dessuten må fylkeslagene få si sin mening, eventuelt i et landsstyremøte. Partiledelsen må lytte til signalene fra partiorganisasjonen, sier Henriksen til NTB.

AUF-lederen er blant de mest høylytte nei-stemmene i Arbeiderpartiet. Han er enig med Solhjell i at spørsmålet om konsekvensutredning er prøvesteinen for om det blir oljeutvinning eller ikke.

– Denne saken vil bli avgjort i løpet av de nærmeste månedene. Ap-ledelsen kan ikke skyve landsmøtevedtaket foran seg og konkludere uten en skikkelig partimessig behandling av saken, sier Henriksen.

Han advarer moderpartiet mot å trumfe igjennom et ja til prøveboring.

– Det ville i så fall være veldig uklokt. Denne saken bør ikke være like viktig for Ap som den er for SV og Sp, sier AUF-lederen. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.