Det var en drepende statusrapport over IT-Fornebu det danske selskapet Oxford Research la frem i dag.
Visjonen har feilet. Slik lød dommen over IT-Fornebu fra Leif Jakobsen, nordisk direktør i Oxford Research da han på en pressekonferanse oppsummerte resultatene av evalueringen.
Ansgar Gabrielsen kommer til å legge frem en sak om IT-Fornebu for Stortinget før sommeren.
Han insisterte på pressekonferansen på at han ennå ikke har konkludert, men det var vanskelig for journalistene å forstå ham annerledes enn at nå er det slutt.
- Slik det fremstår i dag er det ikke i tråd med visjonene.... De har ikke greid å trekke til seg andre forskningsmiljøer enn Simula.... Det internasjonale aspektet synes å være forlatt, elektronisk læring er forlatt.....Det er mildt sagt god plass der ute. Slik kom den ene karakteristikken etter den andre, uten snev av positiv holdning.
Da spørsmålet om videre handling kom opp, var statsråden like klar: Det kommer overhodet ikke på tale å dirigere andre departementer eller allokere midler til IT-Fornebu på grunn av at staten er involvert.
Til sammen har Stortinget bevilget 420 millioner kroner til det Gabrielsen karakteriserte som "den noe luftige visjonen". Gabrielsen kunne ikke svare på hvor mye av dette som i dag er tilgjengelig.
Manglende enighet
Også arbeidet forut for Stortingets beslutning om å gå med på visjonene om IT-Fornebu får knallhard kritikk i den danske rapporten. Der heter det blant annet: "Projektet startet på en visionær idè, som hvirvles ind i en politisk proces i Stortinget. Denne bliver afgørende for udfaldet, da der er en overraskende mangel på analytisk funderede argumenter for, at netop et IT-, kundskabs- og innovationscenter netop på Fornebu-området vil øge den nationale nyskabning og kundskabsbaserede næringsutvikling. Det er med andre ord ikke sandsynliggjort, at der er et dokumentered behov for centeret."
Politikerne må ta sin del av skylden: "På trods af, at staten har underskrevet aftalen, er der ikke opnået politisk konsensus om projektet, hverken i Stortinget eller blandt de regionale interesser i Oslo-regionen. Projektet har derfor slet ikke en politisk opbakning, som står mål med den amitiøse vision om at øge den nationale nyskabning og kundskabsbaserede næringsudvikling.