Med en bedre arbeidsmetodikk og et bredere fokus kunne Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ha kommet på sporet av gjerningsmannen før 22. juli.
Kommisjonen har likevel ikke grunnlag for å si at PST dermed kunne og burde ha avverget angrepene, konkluderer 22. juli-kommisjonen i det siste av sine seks hovedpunkter.
– PST trenger et betydelig løft i måten det arbeides på, uttalte Kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv under dagens pressekonferanse.
Tollvesenet tipset PST i slutten av 2010 om Breiviks kjøp av kjemikalier som kunne brukes til å lage eksplosiver. Det tok ni måneder før opplysningene ble behandlet av PST.
Terrorangrepet: Sju år gamle planer hadde holdt
Lite effektivt
Kommisjonen kritiserer PST blant annet for manglende bruk av data til å håndtere informasjon.
– De har i liten grad effektivisert arbeidet sitt ved bruk av IKT, sier Gjørv.
"Tjenesten har dårlige informasjonssystemer, som gir lav produktivitet", heter det i kommisjonsrapporten.
Les hele rapporten her.
Klarer ikke å håndtere informasjon
Kommisjonen mener at PSTs treghet i forbindelse med opplysningene fra Tollvesenet, ikke var en enkeltstående glipp.
"Vi kan ikke utelukke at den er symptomatisk for et system som ikke klarer å håndtere det stigende, inngående informasjonsvolum med tilstrekkelig kvalitet, og som ikke har benyttet seg av de muligheter moderne informasjonsteknologi legger til rette for", skriver kommisjonen.
Kommisjonen kan imidlertid ikke slå fast om sammenslåing av opplysninger i ulike registre kunne vært tilstrekkelig til å avdekke planene til Anders Behring Breivik.
Kommisjonen stiller spørsmål ved om PST kunne funnet ut mer om gjerningsmannens anskaffelser. En oppfølging av navnene PST fikk fra Tollvesenet i forbindelse med den internasjonale aksjonen Global Shield, kunne blant annet avdekket at Behring Breivik hadde kjøpt våpendeler og en skuddsikker vest.
Opplysningene kunne også vært kjørt mot våpenregisteret og vist at gjerningsmannen hadde kjøpt to automatrifler.
Nedprioriterte åpne kilder
Kommisjonen slår fast at PST har vært på etterskudd når det gjelder å hente inn informasjon fra åpne kilder på nett.
PST burde prioritert burde prioritert innhenting av informasjon fra åpne kilder høyere.
"Det er behov for et betydelig løft for å framstå som relevant i lys av samfunnsutviklingen på dette feltet. Først i 2010 etablerte tjenesten en egen enhet for informasjonsinnhenting digitalt", skriver kommisjonen.
Kommisjonen anbefaler følgende:
- PST bør ha kapasitet og kompetanse til å bruke digitale verktøy til å avdekke informasjon om de personer man har grunn til å undersøke om forbereder terror.
- PST bør ikke la bekymringen for å bli beskyldt for politisk overvåking stå i veien for å følge med på ekstremistiske nettsider, og gjøre registreringer om noen framsetter trusler eller andre ytringer som gir grunnlag til mistanke.
- Det bør være betydelig parallellitet mellom reglene for overvåking av det fysiske og det elektroniske rom. De samme hensyn gjør seg gjeldende, både for og mot elektronisk inntrengning i en persons PC, som for politiets mulighet til å foreta kommunikasjonskontroll eller hemmelig ransaking av private hjem. Tilsvarende bør gjelde muligheten for å infiltrere ved å utgi seg for å være en annen enn den man er.
- Vi er ikke overbevist om at verdien av å overvåke generell trafikk på nettet ved bruk av søkeord oppveier den demokratiske omkostningen ved slik overvåking av den alminnelige meningsutveksling.
Les også: Nødnettet gransket seg selv
Regjeringskvartalet er fortsatt terrorutsatt