Petroleumsindustrien kan kutte klimautslipp med 3 millioner tonn per år, hovedsakelig ved å elektrifisere norsk offshorevirksomhet.
Dette står det i tiltaksanalysen SFT presenterte i dag.
– Altfor lite, potensialet er mye større, raser Bellonas Marius Holm.
Gamle tall
Bellona mener det er teknisk mulig å redusere utslippene med 10 millioner tonn, dersom offshorevirksomheten elektrifiseres.
– Et realistisk utslippskutt vil være på 4-5 millioner tonn. SFT baserer sine beregninger på en 4 år gammel rapport fra Oljeindustriens landsforening. Dette er en lobbyorganisasjon med uttalt strategi å bekjempe alle tiltak i offshoresektoren. Det går bare ikke an, sier Marius Holm i Bellona.
Må gjøre bedre jobb
Også Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet reagerer.
– SFT må sjekke tallene for elektrifisering nærmere, krever han.
SFT innrømte på pressekonferansen at det mangelfulle datagrunnlaget ble diskutert under arbeidet med tiltaksanalysen.
– Stortinget har bedt oss om å gjøre beregninger på dette i samarbeid med OD og NVE, men dette har vi ikke hatt tid til ennå. Vi kommer nok til å se på dette i tiden framover, sa SFT-sjef Ellen Hambro på pressekonferansen.
Elektrifisering mulig
Elektrifisering av sokkelen er fullt mulig å gjennomføre, selv om prosessen vil ha mange utfordringer, mener SFT.
SFTs beregning forutsetter at kraftproduksjonen økes, i og med at det i dag er underskudd i kraftbalansen. Analysen inkluderer heller ikke gevinsten man får ved å redusere NO x-utslippene, slik Norge er forpliktet til i henhold til Göteborg-protokollen.
Dyrt
Kostnadsberegningene er foreløpig usikre, men SFTs anslag er at et klimakutt på 3 millioner tonn vil koste mer enn 600 kroner per tonn CO 2. Det anser myndighetene som et dyrt tiltak.
SFT presenterte i dag alle tekniske tiltak de mener kan redusere Norges klimautslipp framover.
Samtidig jobber regjeringen på spreng for å få ferdig klimameldingen om utslippskutt i Norge.
– Utsett klimameldingen
Opprinnelig var planen at SFTs oversikt over klimatiltak skulle presenteres samtidig med klimameldingen. En lekkasje i Aftenposten førte imidlertid at Stortinget ba om å få se analysen, dermed ble offentliggjøringen framskyndet.
Bellona mener regjeringen bør ta seg tid til å skaffe et bedre faktagrunnlag å basere sine vedtak på.
– Jeg vil heller at regjeringen fatter beslutninger på et velfundert grunnlag, enn at de presser ut en stortingsmelding, sier Holm.