– Branntestene som møbler solgt i Norge må gjennomgå er rene tulletester. Man legger en tent sigarett på en stol, og hvis stolen ikke tar fyr, er den godkjent. Denne sigarettesten er det samme som ikke å ha noen krav, sier sivilingeniør Thor Adolfsen i Norsk Brannvernforening.
Oljemøbler
– Mange møbler er nesten å regne som olje i fast form, sier fagsjef Trond Andersen.
– Det blir litt pussig med stadig strengere krav til bygningene og bygningsmaterialer for så å gi nærmest blaffen i inventaret.
De to er oppgitt over hvordan norske myndigheter håndterer brannsikkerhet.
På 1960- og 70-tallet tok det 15–20 minutter før en leilighet var overtent. I dag skjer det på to til tre minutter.
DSB for trege
Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap (DSB) lager reglene for brannsikkerhet av inventar.
– Vi synes de er for trege, sier Adolfsen.
Han viser til britiske regler for brannsikring av møbler som er langt strengere enn de norske.
– På 80-tallet så britiske myndigheter at brannskadene gikk til himmels. Det førte til at de klinket til med regler som gjør at møbler må gjennom en langt strengere test enn i Norge. Stoppede møbler og madrasser bidrar enormt til brannskadene i Norge.
Les også: Vil ha påbud om sprinkleranlegg
Strenge regler
Adolfsen forteller at de britiske reglene er så strenge at de store produsentene gjerne har to produksjonslinjer, en for det britiske markedet og en for resten av Europa.
Norsk Brannteknisk Laboratorium ved Sintef har gjort tester av blant annet madrasser med og uten brannhemmende stoffer. Forskjellene er slående.
– Moderate anslag viser at antall omkomne i brann kan reduseres med ca. 10 prosent, det vil si syv til åtte færre døde og 160 færre boligbranner, sier avdelingssjef Anne Elise Steen-Hansen ved Sintef NBL.
Jobber med EU
– Ja,ja, de må gjerne synes vi er for trege, sier Gunnar Wold, avdelingsleder i DSB.
– Vi jobber med nye regler og forskrifter, men det skjer parallelt med EU, der vi sitter i en arbeidsgruppe. Vi tar sikte på å ha nye regler klare 1. januar 2011, og vi arbeider så fort som er forsvarlig, sier Wold.
Wold avviser at vi enkelt og greit kan overføre de britiske reglene.
– Det er gjerne slik at jo mindre antennelig et stoff er, desto mer kjemikalier inneholder det, og de fleste brannhemmende kjemikaliene er giftige. Dette er ikke på langt nær så enkelt som brannvernforeningen vil ha det til.
Les også: