Etter lang tid med rykter, presenterte Apple omsider sin smartklokke Apple Watch i september i fjor.
Et halvår er uvanlig lang tid fra produktpresentasjon til lansering i forbrukerelektronikkverdenen, men Apple har brukt tiden fornuftig.
Da klokken først ble vist frem var det lite som var kjent. Tekniske spesifikasjoner var det nærmest stille om fra produsentens side, og spesielt batteritiden har det gått en hel del rykter om på forhånd.
Les også: Smartklokkene blir endelig pene
Hva: Apple Watch, Watch Sport og Watch Edition
Når: I salg fra 24. april
Hvor: De største markedene, ikke Norge
Pris: fra 349 USD til 10 000 USD
Tim Cook brukte mye tid på å snakke om det de snakket om under presentasjonen i fjor. Sånn sett var det meste kjent fra før av.
Blant annet kan du ringe, lese e-post, sende tegninger til venner med Apple Watch, og den mye omtalte hjerterytme-meldingen, som lar deg sende pulsen din til andre brukere.
Til det bruker den pulsmåleren, som gjerne er mer aktuell å bruke til treningsapper.
Klokkeskjermen er mulig å tilpasse med den informasjonen du ønsker. Du kan for eksempel legge til dato, møter, været og annet.
Alle varsler du mottar på iPhone kan vises på Apple Watch. Dermed får du alt fra varsler om tapte anrop til Facebook-meldinger på klokken.
All maskinvare i klokken er samlet på Apples S1-brikke, som er en såkalt «system in package». Prosessor, minne, lagring, sensorer og kommunikasjon er samlet i en og samme brikke.
Klokken har også en lineær aktuator, som skaper en lineær bevegelse. Denne kalles Taptic Engine, og brukes til å skape følelsen av å bli prikket på armen når du får varsler.
Skjermene kommer i to størrelser: en 1,32 tommers 272 x 340 pikslers, og en 1,5 tommers 312 x 390 pikslers. Begge er LCD-skjermer, og markedsføres som Retina Display.
Sportutgaven har et forsterket glass foran skjermene, mens de to andre utgavene av klokken benytter safirkrystallglass, som er svært motstandsdyktig mot riper.
Les også: Slik er Apples nye Macbook
Apper
Klokken blir ikke mye uten apper, og med lanseringen av utviklerverktøyet WatchKit i november i fjor har utviklerene hatt tid til å utvikle ett og annet.
Blant annet får du Instagram, Uber, Shazaam, hotellapper, og det er mulig å ha billetter i Passbook på klokken slik at du kan flybilletter og slikt her.
Appene hentes fra en egen del av App Store, men det er i skrivende stund ikke mulig å se dette utvalget.
Appene til klokken kjører, som på Android Wear, ikke på selve klokken. I stedet lever de på iPhone, og kommuniserer med klokken.
Apple lanserer en egen Watch-app til iPhone, som lar deg finne apper til klokken, og styre hva som vises på klokken og slikt.
Apple demonstrerte også Apple Pay på Watch. Her brukes NFC-brikken i klokken til betaling på støttede terminaler. Du henter frem kortet ditt ved å trykke på klokkekronen, og legger den inntil, så er betalingen utført.
Les også: Her lanserer Samsung Galaxy S6 og S6 Edge
Batteriet
Batteritiden er det Apple kaller «all day battery». Med det mener de at batteritiden er inntil 18 timer.
Typisk brukstid for en Android Wear-klokke er til sammenligning mellom en og to dager.
For å lade benyttes induktiv, altså trådløs, lading. Det er imidlertid ikke en ladeplate slik vi er vant med fra før, men en magnetisk ladeklump som du fester på baksiden.
Les også: Kanskje den beste mobilen du kan kjøpe
Tre utgaver
Som Apple avslørte i fjor, kommer klokken i tre utgaver. Ingen av dem er direkte billige.
Alle kommer også i to størrelser; 38 og 42 mm.
Klokkehuset til sportsutgaven er laget av en aluminiumslegering, som blant annet skal være motstandsdyktig mot riper. Denne utgaven er den billigste, og koster fra 349 USD (ca 2800 kroner).
Den vanlige utgaven, Apple Watch, er laget i rustfritt stål, i en legering som også skal være spesielt hard, og angivelig krever en del for å ripes. Den koster fra 549 USD (ca 4400 kroner).
Apple Watch Edition er luksusutgaven, som også fås i 18 karat gull. Den blir tilgjengelig i begrenset opplag, og koster fra 10 000 USD (ca 80 000 kroner). Vi snakker altså om et produkt som i realiteten bare er tilgjengelig for de få.
Prisene er for basismodellene. Avhengig av hva slags klokkereim og skjermstørrelse du velger vil prisen gå opp. Det er svært mange konfigurasjoner å velge mellom, så om du går for største skjerm og dyreste reim på Watch vil prisen dobles.
Det er til sammen 34 forskjellige konfigurasjoner å velge mellom.
Til sammenligning koster en Android Wear-klokke som LGs runde G Watch R rundt 2200 kroner, mens Samsung «mobil-på-armen»-klokke Gear S koster 3000 kroner.
I salg fra 24. april
Klokken vil vises frem i utvalgte butikker fra 10. april. For å få lov til å se på en, må du faktisk avtale visning på forhånd.
Klokkene kan forhåndsbestilles fra denne datoen, og de vil komme i salg fra 24. april.
Som ventet står ikke Norge på listen over land den vil komme i salg i. Du må til de største markedene, som USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike for å få fatt i den.
Apple Watch krever at du har iPhone 5 eller nyere. iOS 8.2 må du også ha, og denne oppdateringen kan du laste ned i dag.