Nasjoner som Russland, Kina og Iran er i front hva angår utenlandske påvirkningsoperasjoner. Aktiviteten er for tiden historisk høy. Både som følge av Russlands angrepskrig på Ukraina og en rekke politiske valg i vestlige nasjoner og Nato-land.
Du kan for øvrig høre mer fra Sivertsen om temaet på Attack-konferansen allerede 5. november i år.
FIMI – en fellesbetegnelse
I denne episoden av podkasten Teknisk sett kan du høre FFI-forsker Eskil Grendahl Sivertsen fortelle om nettopp påvirkningsoperasjoner, hvordan det foregår og status i arbeidet med å håndtere trusselen fra slike operasjoner og nasjoner.
Nei, det er ikke historisk nytt at nasjoner forsøker å påvirke hverandre. Under andre verdenskrig var for eksempel flyveblader en metodikk som ble brukt. Det nye nå er at påvirkningen gjøres digital og i et stadig større omfang. Ikke minst har krigen i Ukraina før til et oppsving i nettopp påvirkning. Spesielt ved Russlands forsøk på fordreining av historiefortellinger og sannheter.
Sivertsen kan fortelle at denne typen påvirkning nylig fikk en internasjonalt omforent beskrivelse med akronymet FIMI: Foreign Information Manipulation and Interference.
KI – en driver
Ikke overraskende har muligheten for manipulasjon økt som følge av bruk av kunstig intelligens. Foreløpig er manipulasjon av stemmer en økende teknologisk trussel.
Muligheten for å bli påvirket til å tro på noe som ikke er sant, er rett og slett sterkt økende.
Sverige vil fortsatt donere Jas Gripen til Ukraina