MOBIL

Slik er Instagrams nye Hyperlapse-app

Gir ekstrem bildestabilisering.

Hyperlapse er veldig enkel i bruk. her får du bare et opptaksikon, et ikon for eventuelle ulagrede videoer og mulighet til å trykke på skjermen for å endre eksponering og fokus.
Hyperlapse er veldig enkel i bruk. her får du bare et opptaksikon, et ikon for eventuelle ulagrede videoer og mulighet til å trykke på skjermen for å endre eksponering og fokus. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
29. aug. 2014 - 20:55

Instagram lanserte denne uken den nye videoappen Hyperlapse. Denne lager tidskomprimerte videoer, eller timelapse-videoer som det også kalles. Altså tar du opp video som spilles av raskere.

Dette gjør det mulig å for eksempel se skyene som kommer innover fjorden eller en soloppgang på noen sekunder.

Det er ingenting nytt i seg selv, da du selvsagt kan sette opp hastigheten på enhver video, eller ta mange bilder over tid for å sette dette sammen til en video. Apper laget spesielt for dette formålet finnes det mange av.

Hyperlapse er et begrep som beskriver timelapse-video hvor kameraet flyttes mellom hver eksponering. Vi kan kalle det timelapse-video i bevegelse. Det er akkurat det som skjer i Instagrams app, som foreløpig bare er tilgjengelig for iOS.

Du tar imidlertid ikke ett og ett stillbilde, men gjør videoopptak som spilles av med høyere bildefrekvens. I seg selv er ikke det spesielt oppsiktsvekkende.

Det er hvordan videoene behandles som er det interessante.

Se også: Oslo er en egen planet (TUTV)

Bryker gyrosensoren til stabilisering

Appen bruker telefonens gyrosensor til å avgjøre hvordan telefonen beveger seg, og stabiliserer et utsnitt av videoen basert på denne informasjonen. Bilderammer med spesielt stor bevegelse fjernes, slik at du sitter igjen med en så jevn video som mulig.

Resultatet blir videosnutter som ser ut til å være filmet med stabiliseringsutstyr. Du kan for eksempel filme mens du går, og oppnå nesten helt jevne opptak hvor bevegelsene blir «filtrert» vekk.

Du kan altså oppnå svært stabile opptak mens du er i bevegelse, selv om du filmer for hånd.

Det er enkelt og greit veldig stilig, syns vi.

Du kan ta opp video som er inntil 45 minutter lange, og spille dem av i normal hastighet, eller med inntil 12 ganger tidskomprimering.

Dermed kan du lage en stabil kort snutt, eller en komprimert video av for eksempel en sykkeltur. Appen tar ikke opp lyd.

Les også: 8 nyttige apper for studenter

Den eneste redigeringen du kan gjøre er å justere hastigheten mellom 1 og 12 ganger.
Den eneste redigeringen du kan gjøre er å justere hastigheten mellom 1 og 12 ganger.

Slik fungerer det

En algoritme kombinerer data fra telefonens gyrosensor med enkeltbilder i videoene du tar opp. På bakgrunn av dette kan appen pønske ut hvordan du beveger telefonen mens du filmer.

Appen gjør så et utsnitt av videoen, slik at bevegelser opp og ned og til sidene kan jevnes ut. Du vil legge merke til at utsnittet er ganske lite - altså at mye av bildet over, under og på sidene, er fjernet. Dette skjer fordi appen trenger et ganske stort spillerom for å fjerne bevegelsene i bildet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Appen er imidlertid intelligent nok til å avgjøre hvor stort utsnitt den trenger å gjøre basert på hvor store bevegelser du utsetter telefonen for. Så om du gjør ett opptak mens du går får du et ganske snevert utsnitt. Står du i ro blir utnittet mindre snevert, siden det ikke er like store bevegelser.

Om du velger å ikke lagre videoen med en gang, kan du gå tilbake og lagre den senere. Praktisk om du vil gjøre flere opptak.
Om du velger å ikke lagre videoen med en gang, kan du gå tilbake og lagre den senere. Praktisk om du vil gjøre flere opptak. Marius Valle
Når du har tatt opp videoen kan du selv velge avspillingshastigheten. Du får en forhåndsvisning av resultatet, og når du er fornøyd lagrer du videoen. Dette tar litt tid, da den må rendres. Når dette er gjort lagres videoen i bildegalleriet på telefonen, og du kan derfor ikke endre hastigheten igjen.

Om du vil fortsette å filme, kan du velge å redigere videoen i ettertid. Det er imidlertid en del begrensinger her. Du kan nemlig ikke i ettertid bla gjennom de videoene du ikke har lagret, men velge å rendre dem eller å slette dem i motsatt rekkefølge av den du tok dem i.

Når du har lagret en video kan du velge å delen den, eller lage en ny.

Appen er altså svært enkel i bruk. Kanskje litt for enkel.

Vi har ellers merket oss at vi ofte selv må be appen om å justere eksponeringen mens vi gjør opptak. Spesielt gjelder dette om vi går fra mørke til lyse omgivelser. Det er dog veldig lett, da du bare trenger å trykke på skjermen.

Les også: Slik sjekker du hva som tømmer mobilbatteriet

Når en video er ferdig rendret, eller lagret om du vil, kan du dele den eller ta en ny.
Når en video er ferdig rendret, eller lagret om du vil, kan du dele den eller ta en ny.

Noen eksempler

Vi har vært ute og filmet litt med Hyperlapse. Den første videoen under er tatt med mobilen montert i en vanlig bilholder.

Følger du med på holderfestet og panseret på bilen ser du hvordan appen kompenserer for bevegelser i bildet.

Legg også merke til hvordan fartshumpene ikke setter appen ut av spill.

Den andre videoen har vi filmet for hånd gående. Hyperlapse klarer å fjerne det meste av ristingen vanlig gange forårsaker, men resultatet blir ikke helt perfekt.

Selv om Hyperlapse bare er tilgjengelig for iPhone, håper Instagram å slippe en Android-versjon også, skriver Wired. Det vil imidlertid kreve at Google gjør endringer i API-et til kameraet og gyrosensoren, skriver nettstedet.

Det er altså neppe rett rundt hjørnet.

Les også:

iPhone 6-datoen er satt

LG lanserer rund smartklokke

Så dumt at det er bra  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.