MOBIL

Slik er Nokias programvarebutikk

Fire dager med N8 har gitt oss et positivt inntrykk av Nokias programvarebutikk.

11. okt. 2010 - 14:13

For bare noen få år siden var det Windows Mobile- og Symbian-telefoner som var kongene på haugen om du var ute etter en mobil du kunne installere ekstraprogrammer på.

Så kom iOS og Android med App Store og Android Market og parkerte konkurrentene både på utvalg, tilgjengelighet og kvalitet på programmene.

En skikkelig oppussing av programvarebutikken Ovi har derfor stått høyt på prioriteringslisten hos Nokia.  En fungerende programvarebutikk er rett og slett helt nødvendig for at den nylanserte Symbian^3- og den kommende Meego-plattformen skal kunne slå an.

Vi har nå tilbrakt noen dager med Nokias nye flaggskipsmodell N8, og begynner å bli ganske komfortable med "nye" Ovi.  Her er mye gjort riktig.

Les også:

Førsteinntrykk: Ett døgn med Nokia N8

Mobili unboxer N8 (video)

Tilgjengelighet

Det er svært enkelt å komme i gang med Ovi Store. Først lager du en konto som knyttes opp mot e-postadressen din. Dette kan du enten gjøre på forhånd fra en vanlig nettleser på datamaskinen din, eller du kan gjøre det direkte fra Ovi-programmet på mobilen din.

Når du har laget kontoen din, kan du logge inn og navigere gjennom Ovi. Du trenger ikke logge inn hver eneste gang, telefonen husker påloggingsinformasjonen din om du huker av for dette - akkurat som i Apples Apps Store og Android Market.

Struktur

Når du er logget inn i Ovi, blir du presentert for fire hovedkategorier:

  • Programmer: Her finner du nyttig og unyttig programvare.
  • Spill:  Her finner du - som du skulle forvente - spill.
  • Lyd og Bilde: Her finner du videosnutter, podcasts og programmer som har med musikk og film å gjøre. Du finner dog ikke musikk.
  • Personalisering: Ringetoner, temaer og bakgrunner.

Hver av disse kategoriene er delt opp i underkategorier. Denne løsningen kunne fort blitt rotete om det var for mange underkategorier å gå gjennom, men her er det en fornuftig mengde og logiske inndelinger, så du finner kjapt frem.

En søkefunksjon er selvsagt også på plass, slik at du fort finner frem om du vet hva du leter etter.

NB: Musikkbutikken er ikke integrert i Ovi-programmet. Skal du laste ned musikk, gjør du dette fra innstillingsmenyen i musikkprogrammet på telefonen. Løsningen minner mye om på iPhone, der du har ett program for apps (App Store) og et for musikk og film (iTunes).

Utvalg    

Når det gjelder utvalg av apps kan vi si med en gang at du foreløpig ikke får den samme mengden her som i App Store og Android Market. Samtidig registrerer vi at utvalget har økt betraktelig siden sist vi prøvde Ovi (... og da med en S60-telefon..).

Vi drar kjensel på en hel del av programmene som har dukket opp, og ikke bare av typen "One million useless facts". Her er stortitler som "Angry Birds" og "Endomondo Sports Tracker" på plass, sammen med en hel del andre godbiter av høy kvalitet.



Utvalget er allerede bra, men har selvsagt et stykke å gå for å konkurrere med iOS og Android.

Å sammenligne utvalget i Ovi med de brutale mengdene du finner i App Store og Android Market er egentlig i tidligste laget, da de to sistnevnte har hatt tusenvis av utviklere som har fyllt opp databasen i flere år allerede, mens Nokias løsning i praksis nettopp kom ut av beta-stadiet.

Det er uansett hyggelig å se at mange av de største og beste titlene vi kjenner fra Android og iOS allerede er på plass. Alt tyder med andre ord på at utviklerne tar Nokias programvarebutikk på alvor.  

Gruser

konkurrentene på kart

 Om du har fulgt Nokia en stund så husker du kanskje at produsenten kjøpte opp to mindre selskaper: Navteq, altså en av verdens største leverandører av GPS-kart, og Gate5, som satt på programvare du i dag kjenner som Ovi Maps.

Nokia ordnet seg i tillegg en del hendige avtaler, blant annet Lonely Planet, som altså har skrevet nærmere 600 anerkjente reiseguider.



Gratis, gratis, gratis og gratis!

Så, hva gjør produsenten når de sitter med kart over hele verden, en velfungerende navigasjonsløsning og et samarbeid med Lonely Planet-gjengen?

De gir det bort gratis.

I kartavdelingen i Ovi Store finner du altså kart over hele verden, reiseguider og masse annet nyttig, og kan utstyre telefonen din med alt du trenger for å sikre at ferien holder seg på de riktige skinnene. Last dette ned via Wi-fi før du reiser, så koster det deg ikke et øre.

Det eneste som kan minne om en like bra deal som dette, er Google Navigation, og den er ikke tilgjengelig i Norge.  

Betaling

Etter å ha ventet over to år på å få tilgang til betalingsprogramvare i Android Market, var det en lettelse å se at Nokia har betalingsløsningene på plass fra første dag.  

Noe vi liker svært godt, er at du ikke bare kan betale med vanlig kredittkort - du kan også legge prisen av programmet du kjøper direkte på telefonregningen din. Dermed kan du samle alle mobilutgifter på én og samme faktura, og har en svært lettvint måte å betale på.



Denne funksjonen er flott, men kan gjøre mobilregningen din temmelig skummel. 

Vi er litt usikre på om dette fungerer med alle operatører i Norge, men vi greide det ihvertfall fint med vårt Netcom-abonnement.  

Du kan forøvrig ikke betale musikk med abonnementet ditt. Her må du legge inn bankkortdetaljene dine.

Kan jeg returnere programmer?

Vi skrev forrige uke om returordningen i Android Market, der det er lagt inn en betalingsforsinkelse på 24 timer. Om du avinstallerer programmet iløpet av det første døgnet trekkes det ikke penger fra kontoen din.

Dette er en nydelig sikkerhet for deg som kunde, da du kan forsikre deg om at programmet innfrir forventningene dine før du bestemmer deg for å kjøpe det.

Les mer: Slik returnerer du Android-programmer

Hos Nokia har du ikke denne mulighetene. For å illustrere hvilke rettigheter du har, har vi sakset denne teksten fra "Vilkår for Ovi Butikk":

«Du samtykker til at elektronisk levering av Innhold blir iverksatt på det tidspunkt du foretar din bestilling. Du har ikke mulighet til å annullere din bestilling når bestillingen har blitt behandlet, og erkjenner at Innholdet er av en slik art at det ikke kan tilbakeleveres.»

Det finnes unntak her, og det er om du har kjøpt programvare med mangelfull lisens, innholdet ikke samsvarer med det du bestilte hos Ovi, eller der tekniske problemer  har forsinket eller forhindret levering av innhold. Skulle du oppleve dette må du selv ta kontakt med Nokias kundeservice, og vil i beste fall ende opp med:

«For det tilfellet at Nokia beslutter å refundere dine utgifter, vil Nokia forsøke å foreta slik tilbakebetaling innen tredve (30) dager.»

For å oppsummere returordningen i Ovi med fem ord: Dette er slappe saker, Nokia.

Konklusjon

Nokia Ovi Store er et kvantesprang iforhold til hvordan ting fungerte tidligere. Her finner du allerede et rikt utvalg av spill, nyttige apps og annet du har lyst å laste ned til telefonen din. Med snarvei rett fra startskjermen og en lettvint betalingsløsning er det nå like lett å hente ned nye programmer til Nokia-telefonen din som med en Android-modell eller iPhone.

Det sterkeste kortet Ovi sitter med i forhold til konkurrentene er utvilsomt utvalget av kart og guider til GPS-bruk, og at du får disse helt gratis. Med tanke på at du hos konkurrentene må punge ut hundrevis av kroner for skikkelig GPS-navigasjon vil dette for mange være et killer-argument for å velge Nokia.

Samtidig som vi har et svært bra inntrykk av Ovi Store, må vi understreke at du selvfølgelig ikke kan gå direkte fra etablerte plattformer som Android og iOS og forvente å finne et like solid utvalg av programvare til Symbian^3. Men utvalget vil øke, og vi mistenker at det skjer fort.

Ellers skulle vi gjerne sett en garantiordning i samme sjanger som i Android Market, slik at du kan returnere sekken om den skulle inneholde en katt.

Men alt i alt: Dette er er bra greier, som vil bli bedre og bedre!

PS: Denne artikkelen er en respons på ønsker vi har mottatt i forbindelse med testen av Nokia N8. Om du har innspill til andre ting vi bør ta en nærmere kikk på kan du sende en e-post til mafo@mobili.no eller lage en post på Facebook-siden vår. Vi prøver så godt vi kan å ta med oss alle tilbakemeldinger videre, enten i frittstående artikler som denne, eller i den endelige testen av N8. Den publiserer vi forøvrig ikke før vi føler at vi har full kontroll på Symbian^3.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.