T2

Slik får du 1000 gratis tv-kanaler

Det er minst 1000, kanskje 1500 gratis tv-kanaler tilgjengelig for dem som vet hvordan.

26. feb. 2012 - 15:20
Vis mer

Tv-kanalene vi ser på kommer fra «himmelen».

Enten det er bakkenettet som mottas fra «eteren», satellitt-tv, eller til og med kabel-tv, kommer nesten alle kanalene fra satellitter i den geostasjonære banen.

Men selv om satellittposisjonene Thor, som ligger 1 grad vest, og Sirius, som ligger 5 grader øst, er de som formidler det aller meste av innholdet til norske tv-seere, er det mer der ute.

Mye mer, faktisk.



Mye å ta av

Vi har spurt en gammel ringrev i tv-bransjen, Bjørn Thorvaldsen, som driver antennebutikken Odd Rygh satellitt-TV AS i Oslo, hva annet som finnes for de som vil boltre seg litt i den geostasjonære banen.

– Det er framfor alt to satellittposisjoner som er interessante. Det er Hotbird på 13 grader øst og Astra på 19,2 grader øst. Jeg tipper at det finnes rundt 1000 tv-kanaler som ikke er kryptert på disse satellittene. Kanskje finnes 500 til hvis man bruker andre satellitter mellom 43 grader øst og 30 grader vest. Totalt, med alle de krypterte kanalene, regner jeg med det finnes mellom 5000 og 6000 tv-kanaler som sender fra satellitter vi kan se. Nå kommer det stadig flere åpne HD-kanaler også, selv om det bare er fem hittil på Astra, sier Thorvaldsen.

Les også: Samsung med Mini-TV

TU2011100320110921-TU-parabol-0260413_51_29 1110031300.jpg

Mange språk

Det er Hotbird og Astra som har flest ukrypterte kanaler. De kommer på flere språk, men det er også mange engelske nyhetskanaler, som BBC World, CNN, Sky News CNBC og Bloomberg.

De trenger ikke å kryptere fordi de sender egenprodusert materiale. På Vestlandet er det mulig å ta imot de regulære BBC- og ITV-kanalene med en 1,2 meter parabolantenne.

Signalene sendes ukryptert fra en satellitt som ligger på 28 grader øst. Poenget er at de skal kunne tas ned i Storbritannia uten dekoderkort, men fotavtrykket til satellitten «lekker» litt.

Det er mulig å ta inn signalene på Østlandet også, men det krever en stor parabol på 2,2-2,4 meter i diameter.

OLED-TV: Slik virker OLED

Språklig kryptert

Rettighetshavere krever normalt at innholdet til filmer, serier og annet krypteres når det sendes over satellitter som kan mottas over et stort geografisk område.

Unntaket er når man dubber språket, og det gjøres i alle store europeiske land.

Er du villig til å se en westernfilm med tysk, fransk eller italiensk tale er det mye gratis å ta av. En fin måte å friske opp språkkunnskapene er det også.

– Stort sett alt de sender er åpent med unntak av noen sportsarrangementer, sier Thorvaldsen.

Les også:

TEST: Apple TV

Apple TV: Må jeg ha amerikansk iTunes-konto?

Motor for de avanserte

Flertallet vil nok velge en parabolantenne med to til fire faste mikrobølgehoder når de skal se på ulike satellitter.

Et slikt oppsett med antenne, mikrobølgehoder og tuner koster fra et par tusen kroner og oppover.

Men skal man riktig surfe på himmelen er det ingen vei utenom en motordrevet antenne.

En slik har et mikrobølgehode og en motor som dreier antennen langs en akse som gjør at den følger den geostasjonære banen.

Vil ha mer

En pakke som kan gjøre dette koster fra 4000 kroner og oppover.

– De fleste kundene kjøper de vanlige satellittpakkene fra Canal Digital eller Viasat, men mellom 15 og 20 prosent vil ha noe mer. Blant disse er italienere, polakker, tyskere og andre som vil ta inn tv fra hjemlandet i flertall, sier Thorvaldsen.

Les også:

Vi har en million kasse-TV-er hjemme

16 ganger bedre enn HDTV

LG lanserer 84-tommers TV med 4K

Opera åpner TV-butikk

Samsung går i OLED-strupen på LG

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.