All statistikk viser at iPhone er en av de desidert mest populære telefonene her i landet. Og vi har naturlig nok en hel del iPhone 4-eiere i omgangskretsen vår.
LES OGSÅ: Test av iPhone 4
Noe vi ofte opplever, er at folk har vidt forskjellige opplevelser av batteritiden på iPhone 4. Mens noen er storfornøyd og lader hver andre til hver tredje kveld, har andre problemer med å få den til å vare ut dagen.
Slik får du iPhone-batteriet til å vare lenger
Etter å ha brukt iPhone 4 i nesten ett år, er vår erfaring at batteritiden er svært bra - så lenge telefonen er "riktig" satt opp.
Her er en kjapp oversikt over innstillingene du skal lete opp om du synes iPhonen din tar kvelden i tidligste laget.
1. Automatisk henting av e-post
Dersom du har satt opp e-postkontoen din på telefonen er det slett ikke umulig at du finner den største batterityven i e-postinnstillingene dine.
Under "Innstillinger - Mail - Mail, Kontakter, Kalendere" finner du et valg som heter "Hent nye data". Her kan du velge hvor ofte telefonen skal sjekke etter ny e-post.
Et av valgene her er Push. Dette betyr at telefonen får e-post i samme sekund som den dukker opp på e-posttjeneren, noe som naturlig nok krever at telefonen er i konstant kontakt med denne tjeneren.
Push-e-post er en av de desidert mest strømkrevende funksjonene i en mobiltelefon i dag, og å deaktivere denne kan gjøre underverker for batteritiden.
Om du ikke trenger å få beskjed om ny e-post på sekundet, anbefaler vi i høyeste grad å deaktivere denne funksjonen, og heller sette den til å sjekke hvert 15. minutt, hver halvtime eller time.
Det aller beste med hensyn til batteritid er å huke av for manuell henting av e-post, da du selv bestemmer når telefonen skal bruke energi på å sjekke etter nye meldinger.
Ulempen med dette er selvsagt at du ikke får beskjed, og det er fort gjort å glemme seg noen timer. Det er altså ikke anbefalt å bruke denne innstillingen om e-post er noe du bruker i jobbsammenheng eller andre situasjoner der du helst bør svare i rimelig tid.
2. Deaktivér tjenester du ikke bruker
Når du åpner innstillingsmenyen på iPhone finner du et lass med strømkrevende funksjoner helt øverst i listen.
iPhone 4 har et vell av batterislukende funksjoner som enkelt kan deaktiveres.
Her er det gjort på få sekunder å slå av og på funksjoner som Wi-Fi og Bluetooth, og disse er det ingen grunn til å ha påslått når du ikke har tenkt å bruke dem. Varsling for apps kan også deaktiveres.
Og så kan du spørre deg hvor mye bruk du har for at telefonen skal vite hvor du er hen. Joda, det går raskere å finne posisjonen din i Google Maps, men også her er det bare å aktivere spetakkelet når du trenger det. Vi kan for eksempel ikke komme på en eneste fordel med at telefonen vår vet hvor vi er når vi går til jobb eller andre strekninger.
Det er begrenset hvor mye strøm du sparer på å deaktivere disse funksjonene, men at det har en effekt er det ingen tvil om.
Om du ikke er interessert i verken Facebook-statuser, oppdatering av e-post eller andre tjenester som kommuniserer med eksterne servere kan du gå til "Innstillinger - nettverk" og deaktivere "Mobildata".
Da stopper du alle former for internettbruk på telefonen, og kan heller bruke den batterikapasiteten du sparer på andre oppgaver.
Vil du ta den helt ut kan du deaktivere bruk av 3G-nettet. Da bruker du utelukkende GSM-nettet når du ringer, noe som gir deg lenger taletid.
Du bør imidlertid følge med på om dekningen blir dårligere, for om det er tilfelle får du motsatt effekt. En telefon som har dårlig signal vil alltid stresse for å oppnå full dekning, mens en som har bra signal "slapper av og koser seg", for å si det på godt norsk.
3. Justér lysstyrken på skjermen
Skjermen er den mest strømkrevende komponenten i alle berøringsskjermtelefoner, men du kan til en viss grad kontrollere strømforbruket ved å justere lysstyrken.
Den greieste bruksopplevelsen får du om du har huket av for "automatisk". Da vil den lyse ekstra kraftig når du er ute i solen, og en hel del svakere når du befinner deg innendørs.
Om du er ute etter å spare mest mulig batteri, og ikke synes det gjør noe at skjermen er vanskelig å lese, kan du manuelt låse lysstyrken til et lavere nivå. Dette vil du spesielt merke effekten av om du bruker skjermen i lange perioder av gangen.
Om du er blant dem som synes batteriet på iPhone 4 er i svakeste laget, anbefaler vi at du prøver deg frem med de forskjellige innstillingene vi har listet opp i denne guiden, så skal du se at du endelig får en akseptabel batteritid.
PS! Om du har noen flere triks for å øke batteritiden er det bare å skyte i kommentarfeltet nedenfor!
LES OGSÅ: 7 tips for bedre batteritid