T2

Slik får du ladet mobilen uten stikkontakt eller PC

Unngå utladet batteri i sommerferien.

En batteripakke kan gi deg ekstra strøm når du er på farten. Smart på reise, eller å ha i bakhånd i tilfelle du skulle gå tom for strøm på mobilen eller andre dingser.
En batteripakke kan gi deg ekstra strøm når du er på farten. Smart på reise, eller å ha i bakhånd i tilfelle du skulle gå tom for strøm på mobilen eller andre dingser. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
20. juni 2015 - 20:22

Om sommerværet er slik vi gjerne ønsker, bruker vi mesteparten av tiden utendørs.

Da er det ikke fritt for at mobilen blir flittig brukt, kanskje spesielt som kamera og musikkspiller. Samtidig er du sjeldnere i nærheten av laderen.

Om du vil sørge for at eposten fortsatt pumpes inn og forstyrrer ferien, kan det derfor være lurt å stille forberedt. En nødlader kan redde dagen, slik at du kan holde Instagram-kontoen din i fin form.

Her er noen løsninger som lar deg ha noen elektroner i reserve i tilfelle det kniper.

STOR TEST: Disse høyttalerne kan du ta med deg på stranda

PNY er en av mange produsenter av batteripakker til smarttelefoner. Med en slik kan du lade mobilen din hvor som helst.
PNY er en av mange produsenter av batteripakker til smarttelefoner. Med en slik kan du lade mobilen din hvor som helst.

Batteripakke

Batteripakker, lommelader, powerbank, nødlader eller hva man ønsker å kalle det, er enkelt og greit et batteri som du kobler til mobilen din når du har behov for å lade.

Har du en slik med deg kan du unne deg selv alt fra litt til mye ekstra bruk. Alt avhenger av telefonens batterikapasitet og batteripakkens kapasitet.

Her er det greit å vite at oppgitt kapasitet på batteripakken ikke tilsvarer kapasitet du kan forvente å legge til mobilbatteriet. Det fordi oppgitt kapasitet (som oftest i mAh) på slike batteripakker er angitt for cellespenningen, og ikke ladespenningen.

Lang forklaring gjort kort: De som selger batteripakker vil helst reklamere med så høy kapasitet som mulig.

Om vi tar godt i, bør du regne med at den oppgitte kapasiteten på batteipakken vil lade et mobilbatteri med halve kapasiteten helt opp én gang.

Har du en telefon med batteri på 3000 mAh bør du altså velge en batteripakke i området 5000 - 6000 mAh om du vil lade helt opp.

Pakker med mindre kapasitet er greit å ha tilgjengelig. De gir mobilen din et ekstra puff mot slutten av dagen. Slike koster deg fra en neve tikroninger og oppover.

Les mer: Slik velger du riktig batteripakke

Så stor pakke trenger du

Skal du lade helt opp én gang, bør du regne et par hundrelapper. Vær oppmerksom på at det er forskjell på hvor stor ladestrøm de leverer. Gå for en som leverer 2,1 A dersom du vil at opplading skal gå rimelig raskt.

Vil du lade mange ganger, lade nettbrett, eller dele med andre, skal du et stykke opp i kapasitet. Du får pakker på 20 Ah, som kan være greie å ha med på tur. Disse koster rundt 1000 kroner, men prisene varierer en del.

Det er gjerne også lurt å stille seg spørsmålet: Leverer en råbillig batteripakke med kjempestor kapasitet fra en ukjent produsent egentlig så høy kapasitet som oppgis? Har du i så fall noen måte å undersøke det selv?

Prisjakt.no har en fin oversikt over batteripakker.

Les også: Alt du trenger å vite om trådløs lading

Dette litiumionebatteriet har en kapasitet på 3000 mAh, og veier 49 gram.
Dette litiumionebatteriet har en kapasitet på 3000 mAh, og veier 49 gram.

Ekstra batteri

Det finnes fortsatt mobiltelefoner som lar deg bytte ut batteriet uten at du trenger å finne frem skrujernet.

Har du en slik, kan du klappe deg selv på skulderen og sette kursen mot nærmeste elektronikkforhandler.

Det kan være lurt å gå for en pakke som inkluderer en egen ladekrybbe til batteriet. Da slipper du å måtte sjonglere batteriene for å være sikret ekstra strøm.

Les også: Slik finner du ut hvor mye du glaner på mobilen

K-Tor Pocket Socket er en av de mer avanserte typene dynamoladere, med vanslig stikkontakt.
K-Tor Pocket Socket er en av de mer avanserte typene dynamoladere, med vanslig stikkontakt.

Dynamo

Ulempen med batteripakker og ekstra batteri er at du får nok en ting du må huske å lade.

Da kan det være smart å smette en dynamolader i sekken i stedet. Du setter i USB-kabelen, og sveier i gang mobilen, og vips så strømmer elekroner til batteriet i telefonen din.

Vær oppmerksom på at du må sveie rimelig lenge for å lade opp telefonen din. Ladestrømmen er typisk 600 mA, så et batteri på 3000 mAh vil ta mellom fem og sju timer å lade. Det kan fort bli litt slitsomt.

Med andre ord: Dette er en nødløsning. Koster fra omtrent 100 kroner.

Vær oppmerksom på at det finnes kraftigere dynamoer. For eksempel finnes det dynamoer med pedaler, slik at du kan tråkke deg til strøm. Og sykler du, finnes det sykkeldynamoer som kan levere strøm til mobilen din.

Slike løsninger må du regne med å betale litt mer for. En sykkeldynamo får du for noen hundrelapper.

Les også: 27 nyheter i Apple iOS 9

Et portabelt solcellepanel, som dette fra Anker, gir det mye strøm om forholdene ligger til rette for det.
Et portabelt solcellepanel, som dette fra Anker, gir det mye strøm om forholdene ligger til rette for det.

Solceller

Er det fint vær, er det ikke helt dumt å vurdere en solcellelader. Disse kommer ofte med batteripakke innebygget, slik at du bare trenger å passe på å la dem ligge og sole seg i løpet av dagen.

Små ladere har imidlertid små paneler, og da går det tregt. Trenger du mye strøm, får du kjøpt portable solceller som kan levere inntil 10 W, blant annet hos Clas Ohlson, som tar 600 kroner for dette.

Prisene vil variere avhengig av effekt.

Andre løsninger

Det finnes en rekke andre smarte løsninger for nødstrøm i tillegg til de nevnte.

Hva med en gassbrenner som både kan varme maten din og lade mobilen din? Eller et vannkraftverk du kan ta med deg på tur? Kanskje du skal på telttur, og kan ha nytte av en feltovn med termoelektrisk generator.

Det finnes også ladere som går på lightergass, og ikke minst brenselcelleløsninger hvor du bare trenger å kjøpe drivstoff.

Det er altså ingen grunn til å ikke panisk følge de siste trendene på Twitter i sommer.

Vi åpnet iPhone 6: Vi åpnet iPhone 6: Overraskende enkelt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.